Боята за коса – здраве или красота?

Пловдив Лайф

26-03-2013, 12:10

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Алергии, рак и мутации са само част от опасностите за жените

Боята за коса е продукт, необходим за всяка държаща на външния си вид жена. До скоро дамите избираха боя за коса, която само да ги прави по-привлекателни. Красота, но за сметка на здравето! Пазете го, то е в основата на пълноценния живот. Повечето бои, включително и професионалните, съдържат силни химикали като амоняк, пероксиди и PPD, които могат да причинят сериозна вреда на косата и скалпа.

Най-честите съставки в боите за коса, които вредят на организма, са т.нар. вторични амини. Те предизвикват мутации и водят до ракови заболявания. Ако в някои бои няма амоняк, то това не означава, че те са безвредни, тъй като съдържат други изсветлители – пероксиди. Дами, запомнете: не е важна опаковката или желания резултат като цвят, а състава. Косата не е само част от външния ни вид, а и шестото чувство на човека.

Рак от честото използване на боя за коса се предизвиква в изключително малък процент от случаите. Всички проучвания показват, че подобни тежки последствия са възможни. Няма обаче абсолютни доказателства, че всяка жена, която се боядисва, ще заболее.

Не така стоят нещата с алергиите, които боята за коса предизвиква най-често у жените.

Когато една боя попадне в организма, е възможно да остане там дълго време, да се прехвърля от тъкан в тъкан, докато се изхвърли напълно.

Все пак индустриалният свят, в които живеем, е пълен с химични съставки и боята за коса е една от тях.

Дами, ако е възможно, ограничете боядисването на косата. Ако пък се налага, то подбирайте добре използваните продукти. Друг съвет на специалистите е да се подбират по-светли тонове, тъй като тези бои се считат за по-малко опасни. Препоръчително е да се търсят продукти на билкова основа. Химическите бои проникват в структурата на косъма, отнемат естествения цвят и поставят оцветяващата съставка. При растителните продукти се натрупват слоеве боя върху косъма. Колкото повече се използват, толкова по-плътен става цвета. Така те не само, че не увреждат косата, но и я подхранват.

Най-добрият вариант обаче остава естествената красота!