Пуснаха 6500 млади рибоци в Гребната база (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

26-03-2013, 13:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Белият толстолоб е естествен филтър за водата в канала

6500 млади бели толстолоба бяха пуснати в Гребния канал в Пловдив. Зарибителната акция бе наблюдавана лично от заместник-кмета Георги Титюков. Тези риби са от голямо значение не само за рибарите. Белият толстолоб и белият амур са естествен филтър за водата в канала. Тези видове ядат водорасли и фитопланктон, които иначе биха превзели водните площи, изтъкна той.

Титюков поясни, че общото живо тегло на пуснатия толстолоб е близо един тон. За акцията са заделени 4000 лева, но тя вероятно ще струва по-малко и ще спестим средства на общината. Толстолобът е закупен от рибарник в община Съединение, заяви още зам.-кметът.

Преди да бъде пусната рибата бе направено замерване на показателите на водата в канала. Оказа се, че температурата е 11,7 градуса, а кислородът 8,4 милиграма на литър. Това са добри попказатели. Измерването се налага, за да видим дали няма сериозни амплитуди, които могат да причинят шок на рибата при прехвърлянето й. Това обясни експертът по рибовъдство доц. Ангел Цеков. Той изтъкна, че такива замервания се правят всеки месец.

Поддържането на чистота и екологичното равновесие чрез развъждане на конкретни видове риби бе въведено през 2008 г. Оттогава се зарибява по веднъж всяка година, за да се поддържа популацията. От своя страна чистият канал спомага за по-добрите условия за тренировки на спортните надежди в гребането, отбеляза още експертът.