Близо 80 сирачета осиновени зад граница, само 33 у нас

Животът

26-03-2013, 14:15

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В община Созопол набират социални асистенти

САЩ с най-голям интерес към българските деца

227 молби за осиновяване са разгледали социалните служби в Бургас за последната една година. От тях 78 от изоставените деца са напуснали пределите на родината, а едва 33 са намерили осиновители у нас.

"Правим всичко възможно децата да останат в България. С предимство се разглеждат първо молбите от български семейства", обясни шефката на местното звено в Бургас - Тони Костова. Въпреки това обаче повечето осиновители са извън пределите на страната.

Според наблюденията на експертите най-много желаещи да се сдобият с български деца има от САЩ. Според българското законодателство всяко едно от семействата подлежи на дву годишен контролен период и зорко се следи от социалните служби.

Напускайки страната обаче това на практика е много трудно постижимо. Костова посочи за пример Америка, където действа коренно различно от нашето законодателство. Там социалните служби не са държавни, а частни звена. Поради тази причина е почти невъзможно да се постигне някаква комуникация или контрол.

Заова и нашите служби предпочитат български осиновители, обяви Костова. По думите й кандидат-родителите все по-рядко имат предпочитания към етноса на децата. За сметка на това обаче държат малчуганите да не са над 5 годишна възраст и да са визически и психически здрави.

По данни на местната агенция за закрила на детето към момента 29 са приемните семейства, от тях 7 са доброволни и 22 професионални, а 11 са заявили желание и чакат одобрението на експертите.