Пазарджишки села редовно на тъмно и студено

Животът

26-03-2013, 15:24

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Некачествена електроразпределителна мрежа съсипва уреди и храна, алармират пред Plovdivutre.bg потърпевшите

Изказванията на електроразпределителното дружество EVN за постоянното инвестиране в нови съоръженията и подновяване на мрежата могат да се окажат не съвсем достоверни. Електроснабдяването или по-точно липсата на такова в пазарджишките села Паталеница и Црънча са доказателство за това, твърди Димитър Стоев, жител на първото и читател на Plovdivutre.bg. "При най-лекия дъжд спират тока и не го пускат по 8-9 часа, въпреки настояването и сигналите на хората. Това говори за неукрепени съоръжения, а ние все пак плащаме за доставка на електричество", казва мъжът. По думите му откакто е купил къщата си в Паталеница, близо 4 години, "авариите" както ги наричат от EVN никога не са спирали. "Редовно се разваля храната в хладилниците ни. От това страдат домакинствата и фирмите в селото. Развалят се уредите на хората, а от EVN не правят нищо, за да поправят некачествената мрежа", оплаква се още Стоев.

Той отоплява дома си с парно, за работата на което е необходим ток. Ако електричеството спре за часове има опасност да се пръснат радиаторите, защото се създава налягане само на едно място в системата.

Оказва се, че Паталеница и съседното село Црънча са второ Марково. Там имоти са купили бизнесмени от Пазарджик. „Говореше се за масов протест срещу безхаберието на EVN, но нали знаете какъв е българинът – едно говори, друго върши“, кометира ужиленият от електроразпределителното дружество. Според него е най-трудно сплотяването на хората и именно за това монополисът не си мърда пръста да поправи мрежата. „Жалко – и двете потърпевши села са големи – във всяко има не по-малко от 2000 жители“, казва той. Стоев е решил при следващото спиране на тока за часове да търси правата си, освен с жалба към EVN и по съдебен ред.