1 месец без рехабилитация връща Снежка година назад

Животът

27-03-2013, 08:00

Снимка:

личен архив и Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Куп звезди пеят в Бургас, за да може Таня да проходи

Средства за лечението й се събират на благотворителен концерт на 31 март в AliveBar от 19 часа

Supernova, Nightbirds, Антония Маринова, Stiff Bones, Дилян and Co ще излязат на една сцена на 31 март с една-единствена цел - да помогнат на 27-годишната Снежка да стане от инвалидния стол и отново да проходи.

Благотворителният концерт е организиран от приятели и близки, а средствата ще отидат за рехабилитации и лечение в санаториум, от каквито Снежка се нуждае непрекъснато, за да има шанс да проходи.  

Всеки, който иска да помогне на младата бургазлийка, може да си купи билет за концерта в AliveBar на цена от 3 лв. В бара ще има и кутии, за да може който има възможност да пусне още за да и помогнем всички заедно, обясняват организаторите на събитието, което ще започне точно в 19 часа. 

В основата на благотворителната камапания е ръководителката на хора, в който Снежка пеела като малка. Наред с това момичето свирело на пиано, участвало в турнета извън България. От 2006 година обаче Снежка се придвижва с инвалидна количка след като лекарите дълго не могат да й поставят диагноза, а състоянието й се влошавало всеки ден. 

"От 13-годишна имам здравословен проблем. Бях здрава, но вкъщи стана инцидент с баща ми. Той припадна и от стреса нещо се отключи вътре в мен. Започнах да залитам, след което започнах да ходя по лекари, но те не знаеха какво ми има. Писаха ми една диагноза, после друга, но и до ден днешен не се знае какво точно е. Забраняваха ми всякакъв вид рехабилитация. Но впоследствие разбрах, че е единственото нещо до момента, което ми помага", разказва пред Burgasutre 27-годишната бургазлийка.

Въпреки забраните Снежана започва да посещават санаториуми, където се раздвижва активно. Близите й виждат напредък и подобряване на състоянието й, а преди 4 месеца с помощта на рехабилитацията, младата бургазлийка е стигнала почти до проходилка.

"Почти самостоятелно вървях, но заради финансите не мога да си позволя да ходя, спирам и рехабилитацията. Ходих много често в Павел Баня, но там за 15 дни заедно с майка ми излизаше над 1 000 лв. Трябваше да ходя през месец, но е един момент започват да свършват парите. Аз съм студентка и хората тук много ми помагат. Бяха направили един благотворителен концерт и те ми помогнаха, благодарение на тях стигнах до това добро ниво и сега пак трябва да се боря", споделя тя.

В собствената й стая в студентското общежитие, където живее през последните години и се грижи сама за себе си, са монтирани съоръжения, а рехабилитатор я посещава два пъти в седмицата. Само за това обаче разходите възлизат на 200 лв. на месец. 

Опитвам се животът ми да минава както когато бях здрава. Имам колеги, много приятели, ходя на лекции, събираме с колегите от етажа, говорим си, заедно хапваме. Научила съм се всичко сама да правя, домакинската работа например, обяснява момичето и допълва, че продължава да бъде активна и да се включва в различни инициативи.

Само преди дни младата бургазлийка взе участие и във второто издание на "Включи града", в което хора с увреждания организираха работилница за рисуване върху дрехи и аксесоари с колелата на инвалидни количи. В уъркшопа можеше да се включи всеки желаещ, като за целта бяха оставени свободни инвалидни столове. Така освен да сътворят уникален сувенир бургазлии показаха съпричастност и можеха за малко да се поставят на мястото на хората в неравностойно положение.

"Най-голямата ми мечта предполагам, че е ясна. Но за мен не е точно мечта, аз го приемам като цел, защото мечтите много-много не са осъществими, докато целите, които човек си постави рано или късно ги преодолява. Това е да стана и да вървя. Иначе другите ми мечти, по-малките, те са съвсем нормални. Млад човек съм, имам приятел и аз искам семейство някой ден. Най-важното е здравето. Всичко друго се постига когато има желание", разказва тя.

За да постигне целите си обаче Снежка има нужда от рехабилитация. Това са и думите на специалистите. "Ако постоянно правиш рехабилитация, много рехабилитация, ще станеш и ще можеш да вървиш", казват й специалисти и допълват, че един месец без упражненията ще върне състоянието й година назад.

Въпреки трудностите слънчевата бургазлийка гледа само напред, предстои й дипломиране в специалност "Социално-педагогическо консултиране" магистърска степен, а в средата на май трябва да замине за Бургаските минерални бани за работа с рехабилитатори.

Дарителска сметка в ДСК

Снежана Костадинова Стоянова
гр. Бургас

IBAN BG76STSA93000020323617
Разплащателна сметка: 02/0000000020323617 BIC: STSABGSF
Банка ДСК

Снежка вече не разполага с DMS номер за дарения. Кампанията е прекратена след като не са набрани миниалния брой есемеси, които трябва да постъпват ежемесечно по номера, за да го има.