Опасни къщи дебнат пловдивчани

Мисия Пловдив

27-03-2013, 08:36

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сгради - убийци в Стария град

Десетки опасни къщи застрашават живота на минувачите и туристите в пловдивския архитектурен резерват Стария град в Пловдив. Много от сградите се рушат и всекидневно местни хора се оплакват в общината, че се разминават на косъм с греди, тухли и керемиди, но властите са с вързани ръце и не могат дори да обезопасят сградите убийци, пише vsekiden.com.

Причина за бездействието на властите е фактът, че много от собствениците на древните къщи са или неизвестни, или пък живеят извън страната и не могат да се издирят, за да дадат разрешение за укрепване на имотите им. Такъв е и примерът с възрожденската къща на ул. „Д-р Стоян Чомаков" 14. На път за Небет тепе минувачите се кръстят паметникът на културата да не се срути върху главите им, пък и няма къде да заобиколят, защото уличката е много тясна. Къщата е пропаднала, конструкцията е компрометирана и е килната напред, стените са напукани, дограмата е провиснала и изгнила и почти ежедневно падат парчета от сградата на паветата.

Имотът частично е общински в съсобственост с частни лица. „Не можем да ги намерим, защото са в чужбина. Дано да няма смъртен случай, защото тогава това ще е престъпно бездействие", заяви зам.-кметът инж. Димитър Кацарски. Започнали сме процедура - съставяне на констативен протокол и на заповед за събаряне, но този процес е дълъг и бавен, защото така е приет законът. Не можем да бутнем имота, без да сме известили съсобственика, каза още инж. Кацарски.

Старият град отдавна се руши, и то върху главите на пловдивчани. „Два пъти ме е уцелвала тухла. За щастие реагирам и ме удари веднъж по гърба, веднъж по крака. Но няма откъде другаде да минавам, защото живея тук", обяснява Вероника Методиева, която дори се чудила дали да не праща децата си на училище с каски. Тя е категорична, че скоро може да има убит турист от рушащите се къщи и тогава да залезе завинаги славата на града като туристическа дестинация.

„Мрачно, студено и тъмно" - така описа кметът Иван Тотев впечатленията си от обиколката в Стария град в началото на мандата си. Оттогава нещата не са се променили особено, защото общината продължава да е с вързани от закона ръце.