Защо често влизаме в профила си във Facebook?

Животът

27-03-2013, 10:18

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Установиха, че това ни прави щастливи

Задавали ли сте си въпроса, колко пъти на ден влизате в профила си във Facebook и защо го правите? Има причина, за която може би не подозирате – това ви прави щастливи, смятат учените.

Според специалисти от Портсмутския университет преглеждането на фотографии в социалните мрежи има такъв успокояващ ефект, какъвто има разходката в парка.

Учените поясняват – разглеждането на снимките и старите записи на „стената“, особено когато човек е в подтиснато настроение, напомня на потребителя за преживените преди време щастливи мигове. Изследователите са установили, че почти 90 процента от потребителите влизат в своя профил само за да разгледат съобщенията на стената си, като три четвърти от тях го правят тогава, когато са изпаднали в лошо настроение, пише actualno.com. При това колкото по-склонен е даден човек към депресия, толкова повече това правило важи за него.

 Специалистите от Портсмутския университет използвали специална изчислителна техника, за да стигнат до тези изводи. Те провели проучване сред 114 потребители на социални мрежи, повечето от които – представители на силния пол. Средната възраст на анкетираните била 34 години. В допълнение 39 процента от участниците в проучването страдали от психически разстройства в лека форма. Всички те трябвало да отговарят на специално подбрани въпроси, свързани с посещенията на профилите им в социалните мрежи.

Оказало се, че 86 процента от анкетираните преглеждат профилите си минимум един път дневно. Всички те признали, че правят това, за да повишат настроението си. Преглеждането на снимките и съобщенията носи на потребителите повече спокойствие и ги кара да се чувстват щастливи, поясняват изследователите.

Това е причината учените да смятат посещението на профила в социалните мрежи за нестандартен вид акт на самоуспокоение.

Това всъщност е важен метод за оказване на помощ при хора с проблемна психика и памет. Самоуспокоението намалява сериозно шансовете за ескалация на проблема, коментират авторите на изследването.

Резултатите от това проучване са изненадващи, тъй като предишни анализи показваха, че потребителите на социалните мрежи повишават тревожността си, посещавайки често профилите си. Причината – разглеждането на фотографии и съобщения на приятели, изразяващи щастливи мигове от живота им, напомня на „неудачниците“ за собствените им неуспехи и ги кара да се чувстват още по-подтиснати и нещастни.

Каква точно е истината за вас, преценете сами.