Най-уязвимите – приоритет на социалната Деяна Костадинова

Настаняване на деца от домове в приемни семейства, насърчаване на заетост на хората с увреждания и младежи са основните приоритети

Използването на бюджета за подкрепа на социално най-уязвимите, осигуряване на стабилност в работата на институциите, мерки за ограничаване на безработицата, социален диалог и прозрачност в работата - това са приоритетите, върху които ще се фокусира служебния социален министър Деяна Костадинова за краткия си период на управление.

По време на представянето на новите заместник-министри и членове на политическия кабинет в Министерството на труда, тя говори и за създаването на т.нар. бели работни места, предимно в ИТ сектора.

"Трябва да приключим сегашния програмен период при европейските фондове и да подготвим следващия, не трябва да се допуска закъснение при разплащанията", посочи Ваня Стойнева, която е първият зам.-министър встъпил в екипа на Костадинова.

По думите й реформата в грижата за децата трябва да осигури сигурност в развитието на най-малките, както и настаняване на деца от домове в приемни семейства.

"Очакваме да бъдат разкрити 77 услуги за тях", добави Иванка Шалапатова - другият зам.-министър - представител на гражданския сектор за работата с деца. Тя ще организира и работата на обществения съвет.

"Много деца вече настанихме в приемни семейства - 338 деца, повечето от тях до 3-годишна възраст", уточни тя.

В Обществения съвет към министерството ще участват представители на синдикатите, на работодателите, на хората с увреждания, на тези, които работят в сферата на политиката за деца, пенсионерските организации и такива от групите на протестиращите.

Насърчаването на правата на хора с увреждания ще бъде втория приоритет, третият - младежката заетост.

"Да им предложим разумно работно място, което да отговори на тяхната квалификация", посочи Петър Стоянов – третият зам.-министър с ресор политиката на пазара на труда.

Деяна Костадинова акцентира на факта, че тези мерки на кабинета й са дългосрочни.

В четвъртък на МС ще бъдат обсъдени средствата в бюджета в подкрепа за решаване на проблемите с безработицата.

Костадинова посочи, че парите ще се насочат към субсидирана заетост, но занапред ще бъде осигурена необходимата за бизнеса работна сила. Тя посочи, че има нужда от пренасочване на ресурс по ОП "Човешки ресурси" и по-висококвалифицираните работни места.

"Ако можем в тези три месеца да се справим ще се опитаме да намерим и допълнителни средства за втори пакет мерки", изказа предположение тя.