Фандъкова иска наблюдение на реките и язовирите в София

Кметовете ще проверяват състоянието на дигите и критичните участъци

Заради очаквано пълноводие на реките от снеготопене и проливни дъждове, столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди на районните кметове да проверят състоянието на дигите и критичните участъци по реките, а и да организират непрекъснато наблюдение на местата, където има опасност от наводнение.

Кметовете са задължени да проверят състоянието на реките и да предприемат мерки по премахване на изградени незаконно пасарелки или преградни съоръжения, които могат да попречат на свободното преминаване на водата в речните корита.

Фандъкова изискава да се следи и за строителни и битови отпадъци, изхвърлени в реките.

За периода от 2009 г. до 2012 г. Столична община е почистила планово над 140 километра реки.

Извършени са и основни ремонти на три от язовирите, отговорност на Столична община - Язовир "Мрамор", "Мърчаево" и "Суходол-2". А в началото на рази година са почистени водостоците на Околовръстното.

Специална организация, създадена за навременното почистване на зелените площи, и днес чисти канала при Моста на влюбените при НДК.

В Програмата за планово почистване се предвижда през 2013 г. да се осигури проводимостта на 61 километра речни корита.

Създадена е организация с фирмите за почистване на река Перловска в участъка от Южен парк до бул. "Мадрид" и река Владайска в участъка от бул. "Иван Гешов" до Сточна гара.

Предвидено е тази година да се изгради дясната дига на корекцията на река Лесновска, в рамките на регулацията на кв. Челопечене.