Подготвят училища и градини за деца с диабет

Мисия Пловдив

27-03-2013, 16:45

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Взрив на болестта сред най-малките от малцинствата отчитат лекари

Обучение по проблемите на диабета започват в детските градини и училищата, обяви председателят на Асоциацията на деца с диабет - Елисавета Костова. Близо 3000 са българчетата с диабет в България, повече от 300 са болните деца в Пловдив. До този момент обаче на нито едно дете с болестта не е отказано да бъде прието в детска градина в Пловдив. За сравнение - в столицата толерантността към болните деца е значително по-ниска, посочиха специалистите.

Никой не е застрахован. Задачата ще е трудна, обучението ще е поетапно и персонално, заявиха от Асоциацията. Те обаче са категорични, че ще залагат на ефекта. Цялата кампания може да продължи година, дори и две, но стремежът е всички от целевата група да бъдат обхванати.

В България цъка и друга бомба, предупредиха от Асоциацията.  Нараства броят на засегнатите деца от малцинствата. Те попринцип са несоциализирани, обучението често трябва да се извършва и не на български език. Това е един проблем, който тепърва ще избухне в обществото. За малцинствата последстивята ще са фатални, алармираха специалистите.

Друг проблем е, че диабетиците се сблъскват и с редица проблеми в здравната ни система, които усложняват начина им на живот и затрудняват лечението им. Да отпадне фиксираната дата за изписването на инсулин, и той да може да се получава след изчерпване на количеството му от болните от диабет.

Не е решен и проблемът с недостига на тест-ленти, необходими за контрол на състоянието при болните. Те са принудени всеки месец да закупуват ленти за около 50 лева, тъй като годишно им се отпускат едва 150 броя, които са крайно недостатъчни.