Страшна прогноза: Самоубийствата спират, започват убийства

Мисия Пловдив

27-03-2013, 16:48

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Специалисти бият тревога! Автоагресията ще прерасне в агресия до 2 месеца в Пловдив

Психотеротът на монополистите и цинизмът на институциите са факторите, които карат хората да посягат на живота си, каза психиатърът д-р Веселин Герев на регулярна среща по повод самоубийствените актове у нас и проблемите на здравеопазването в Пловдив. „За да си драснеш клечката и да си готов да понесеш физическата болка от самозапалването, значи животът ти носи по-голяма болка от този акт“, коментира той.

Д-р Герев е убеден, че автоагресията ще премине в агресия. „Психологичните нагласи на човека са такива, че рано или късно той пренася агресията навън“, добави психиатърът. Той е убеден, че ако не се вземат спешни мерки за психичното здраве на хората в Пловдив до 2 месеца ще има и убийство в следствие на неконтролеруема агресия. По думите на специалистите тези, които слагат импулсивно край на живота си по толкова мъчителен начин са обикновени хора с обикновени проблеми, на които никой не е обърнал внимание. „Това са съвсем нормални граждани, притиснати от живота на ръба“, каза д-р Герев. Той предупреждава, че живите факли ще започнат да прегръщат случайни хора по улиците. „Всички носим синтетика. Сграбчи ли ви горящ човек, никой не може да ви отърве“, предупреждава лекарят.

Д-р Герев предлага решение – гарантиран достъп до психиатър, независимо дали гражданите са осигурени или не. „Отчаяните имат нужда да бъдат изслушани, а това е ролята на психиатъра. Много от обезверените дават сигнали преди самоубийството – жалват се пред институции, близки. Но институциите цинично твърдят, че всичко е наред“, казва специалистът.

Никой в обществото на прави анализ на ситуацията и размерът, който може да обхване отчаянието на българина, алармират лекарите.

Общините да предприемат медико-социални дейности за подпомагане на здравно неосигурените, предлага д-р Георги Кръстев, шеф на Регионалната лекарска колегия.