Осъдили EVN за неравноправни условия в договорите, монополистът си трае

Мисия Пловдив

27-03-2013, 17:23

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Над 1800 в Пловдивскo се жалват за надписани сметки само за месец

Неравноправните клаузи в общите условия на договорите на електроснабдителното дружество EVN бодат очите на регионалната Комисия за защита на потребителя (КЗП) още отпреди няколко години. КЗП успява да осъди монопилиста за пренебрегване на другата страна в контрактите през 2009 г., стана ясно на среща, организирана от омбудсмана на Пловдив Димитър Атанасов по повод стотиците жалби на пловдивчани за надвишени сметки за ток.

Въпросните общи условия и до сега не са променени. До електроразпределителното дружество към момента отново са пратени препоръки. Ако до 30-дневен срок EVN не се съобрази с тях, ще бъде заведено ново дело.

От дружеството отбиха топката като казаха, че препоръките тепърва ще се разглеждат от Държавната комисия за водно и енергийно регулиране (ДКЕВР), а това е органът, който може да озакони промените. До момента това не се случило, заради промените, които тресат ДКЕВР.

Над 1800 жалби от "ужилени" от надписани сметки само в Пловдивска област са получили в EVN, съобщи Петър Костадинов от електроразпределителното дружество. По думите му от тях едва 40 се оказали основателни и то поради грешка в отчитането на електромерите. Общо за цялата страна недоволство от сметките си писмено са изразили 6354 души. „Толкова много жалби обикновено получаваме за 6 месеца“, призна Костадинов. За последните 3 месеца в КЗП - Пловдив са получени над 80 жалби от клиенти на EVN.

След срещата бяха отправени конкретни предложения за справяне с най-проблемните въпроси, създаващи напрежение на потребителите към електроразпределителното дружество, ДКЕВР, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и следващото Народно събрание.

На кръглата маса освен представители на EVN присъстваха и граждански организации, представители на протестиращите срещу монополиста, юристи, регионалният директор на КЗП Таня Димитрова, чиновници от общинската администрация.