Автентичен етно комплекст и чудна природа смайват край Божура

4 работилнички за занаяти заработиха в община Средец

Малки, но изключително оригинални работилнички по грънчарство, кошничарство, дърворезба и тъкачество, както и традиционни еднокатни и двукатни странджански къщички са се сгушили в пределите на внушителната Странджа планина и смайват с автентичността си.

Уникалният етнографски комплекс се намира в местността Божура край Средец и е факт благодарение на трансграничен проект между местната управа и тази в турската община Визе.

Работилничките и къщите грабват още от пръв поглед и пренасят във Вазово време, с типичните за тогава занаяти.

Съвременната придобивка обаче има и друга цел. Посетителският център ще служи и като целогодишна база за природозащитни цели, зелени училища през граница, съвместни изложби сред природата, еко-информационни събития, съвместни семинари, обучение в занаяти, свързани с природата и устойчивото използване на ресурсите, допълват от общинската администрация в Средец.

Той бе открит официално днес, а лентата прерязоха кметовете на двете погранични общини Иван Жабов и Селчук Йълмъз, областният управител Константин Гребенаров и генералният консул на Турция у нас Джем Улусой. Стойността на новата придобивка е за близо 600 хил. евро.