"Облаците летят на запад" обра овациите във "Включи града"

Лентата на бургазлията Веско Чолаков получи най-много гласове от публиката на феста

Късометражният филм "Облаците летят на за запад" стана безпорен фаворит в арт фестивала "Включи града", който се проведе в края на миналата седмица в Морската градина.
В конкурса за късометражно кино богатото разнообразие от жанрове и стилове изправи пред голямо предизвикателство филмовите фенове. В крайна сметка любителите на седмото изкуство избраха три от всичките 20 филма, излъчени в трите дни на фестивала. Общо 140 киномани се включиха във вота за избор на победител.
С най-много гласове, 43, се разписа филмът на бургазлията Веско Чолаков "Облаците летят на запад". Лената направи своя дебют и на родна земя след редица излъчвания в международни фестивали. Сред многото награди, които талантливия бургазлия е събрал до момента, вече ще бъде и Наградата на публиката от бургаския фестивал "Включи града".
Другите два филма, събрали значителен брой гласове на публиката, също ще бъдат отличени. "Грях" с 24 гласа на Ангел Чобанов е лентата, която впечатли публиката с въпросите, които провокира у всеки един, и заслужено застава редом до отличените филми на тазгодишното издание. Режисьорът в момента е студент в Националната Художествена Академия и вече има няколко късометражни филма, повечето от които с награди от престижни фестивали,обясняват организаторите на феста.
Третата лента, която си тръгва с отличие, е на Цветелина Димитрова и носи заглавието "До Канада и назад". Тя получи 20 гласа. Филмът трогна зрителите с истинската история за живота на един българин, напуснал родината на младини по желание на съдбата. Години по-късно се завръща в България с жената, която обича и изпълнен с надежда за сбъдване на смелите си планове. Актуалността на тази история и същевременно вечният разказ за човешките неволи, който пресъздава, грабна вниманието на киноманите и поставя талантливата режисьорка сред отличените творци. Цветелина е изучавала "Кино и телевизия" в НБУ, а именно това е лентата, с която се дипломира.
Своите ленти във феста показаха и Красимир Марчев, Тани Костадинов, Мариана Праматарова, Виктория Добрева, Филип Петрески, Далибор Иванович, Гергана Курукювлиева и Никола Николов.