Рекорден брой чужди наблюдатели на изборите

Най-доброто от печата

28-03-2013, 05:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ОССЕ ще изпрати 22-ма дългосрочни и 220 краткосрочни международни наблюдатели

Общо 242-ма наблюдатели на предсрочния парламентарен вот на 12 май ще изпрати Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - 22-ма дългосрочни и 220 краткосрочни, които ще следят вота "на терен".

Това става ясно от предварителния доклад. Мисията е "стандартна", а не "разширена", но на изборите през 2011 и 2009 г. у нас идваха ограничени мисии от по 21 души.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати 22-ма дългосрочни и 220 краткосрочни международни наблюдатели за предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Това става ясно от доклада на предварителната мисия на организацията в България. Представителите проведоха срещи с властите, изборната администрация, партии, медии и гражданския сектор. Мисията ще е с рекорден за България брой, надвишаващ даже броя на депутатите, които избираме - 240.

"Всички събеседници, с които се срещнаха представителите на ОССЕ, подчертаха необходимостта от разполагането на мисия от международни наблюдатели. Повечето от тях насърчиха назначаването на разгърната мисия", се казва в доклада. Там се припомня, че преди да се разпусне, парламентът гласува покана за "разширена мисия". От ОССЕ са преценили, че в България трябва да пристигне стандартна мисия, но съставът е внушителен - 22-мата дългосрочни наблюдатели, които ще прекарат тук между 6 и 8 седмици. Те ще дадат насоки на другите 220 краткосрочни, които ще бъдат в България няколко дни и ще следят "на терен" изборния процес около и в деня на вота по места.

За сравнение през 2011 г. на президентския и местния вот ОССЕ бе пратила 14 дългосрочни наблюдатели и общо 21 души в ограничената си мисия. На парламентарния вот през 2009 г. специалистите на ОССЕ, регистрирани в ЦИК, бяха 17 плюс 4-ма представители от Ирак. Мисията бе ограничена. Досега най-мащабната мисия в Европа на ОССЕ бе в Украйна през 2004 г. по време Оранжевата революция - между 1000 и 2000 души.

В предварителния си доклад за предсрочния вот на 12 май от организацията описват ситуацията у нас - протести и обществено разочарование.

Много от събеседниците на специалистите са отбелязали страхове дали вотът ще е честен, става ясно от документа. Опасения имало и от схеми за купуване на гласове, възможност за подкупи на хора в избирателните комисии, съмнения за броенето на бюлетините.

Точно 71 партии са подали документи в ЦИК за участие във вота на 12 май. Срокът изтече вчера.