Пловдивският куклен театър с два приза, „Хамлет“ обра Икар-ите

Пловдив Лайф

28-03-2013, 07:37

Снимка:

pik.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

"Вграждане" спечели "Икар" за куклен спектакъл и за музика

 "Хамлет" от Шекспир на Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов" спечели пет награди "Икар-2013". Призовете бяха връчени за режисура, за поддържаща мъжка роля - на Мариус Куркински, за сценография - на Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов, за майсторско техническо осъществяване, както и наградата за съвременен танц и пърформанс, която се връчва за първи път - на хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев за "Мишеловката" - пърформанс в "Хамлет". Наградата е и за Леонид Йовчев /също номиниран/, който имаше смелостта да се заеме с ролята на Хамлет, каза Явор Гърдев на тържеството в Народния театър по случай Международния ден на театъра - 27 март, на което бяха връчени наградите "Икар" на Съюза на артистите в България /САБ/, уточнява Радио Пловдив. Сред гостите бяха президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Владимир Пенев, столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Никола Тороманов - Фичо, който по изключение се появи да получи наградата си, съобщи, че Захари Бахаров и съпругата му са се сдобили с дъщеря.
Няма нищо по-хубаво от комерсиалния театър, заяви Камен Донев, като излезе на сцената да вземе "Икар"-а си за водеща мъжка роля - за Подсекалников в "Животът е прекрасен" по Николай Ердман на Александър Морфов в Народния театър. Следвайки думите на учителя си проф. Крикор Азарян, че артистите трябва да се учат от децата, той се учил за ролята от
дъщеричката си Ивана.
Благодарността си към проф. Азарян и Тодор Колев изрази и тяхната ученичка Анастасия Ингилизова, отличена за поддържаща женска роля за "Декамерон" по Бокачо на Диана Добрева в театър "Българска армия".
"Медея, майка ми" на режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, съавтор на текста със Стефан Иванов, в Театралната работилница "Сфумато" взе "Икар-2013" за най-добър спектакъл. Гергана Плетньова заслужи наградата за водеща женска роля за Соня във "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Пламен Марков във Варненския театър.
Семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев - с "Икар-2013" за цялостен принос към театъра, изправиха на крака залата и бяха аплодирани дълго. Те благодариха на САБ и неговия председател Христо Мутафчиев за наградата, която е преобърнала всекидневието им и им е дала възможност отново да стъпят на сцената на Народния театър, където е преминал творческият им път. Двамата с вълнение припомниха за срещите си с големи артисти и със знаменити двойки в театъра и в живота като Петя Герганова и Георги Стаматов, Маргарита Дупаринова и Апостол Карамитев, Николина Лекова и Асен Миланов.
За нашето почти изцяло театрално семейство 27 март беше двоен празник, защото на тази дата е роден внукът ни Ясен Атанасов, а сега е троен, каза Виолета Бахчеванова. Александър Балкански, удостоен с наградата на САБ "За чест и достойнство", цитира мисълта на Фелини, че циркът е не само трудно и красиво изкуство, но и културата и житейският опит на нацията.
Горд съм, че посветих живота си на цирковото изкуство в България, каза още основателят на цирк "Балкански". За цирково изкуство бе отличена Цветелина Попова за 20-годишната й дейност и постиженията й в областта на каучук-еквилибристиката.
Синът на Георги Калоянчев и внуците на Наум Шопов и Тодор Колев получиха почетните награди, които от няколко години връчва на близки на напуснали ни именити театрали кметът на Каварна Цонко Цонков.
Със соло тромпет на Мишо Йосифов бе почетена и паметта на Протестиращия човек, готов да жертва живота си в името на своите идеали, както обяви водещата Луиза Григорова.
Това беше единственият тъжен момент, свързан със социалните вълнения напоследък. Иначе през целия спектакъл под шеговитото мото "Печеля или не - това се пита" протестите бяха повод за смях и закачки. Другият водещ - Теодор Елмазов, съобщи за група протестиращи, които искат 27 март да не е Международен ден на театъра. Искали да започнат отначало - на чисто, с нови лица, затова били и против номинираните. Поставяли също въпроса Владо Пенев репетирал ли е за министър на културата, или ще играе на прима виста, а също - Марта Вачкова ли му дърпа конците, и ако е така, защо не е номинирана за куклен театър и т.н. Самият министър насърчаваше публиката да го аплодира все по-бурно и по-бурно и изтанцува радостта си от "всенародния възторг". Пенев връчи наградите на Министерството на културата за най-успешен мениджмънт и маркетинг на театър "София" и на Варненския куклен театър.
"Вграждане" по текст на Мария Станкова, постановка на Веселка Кунчева в Пловдивския куклен театър, спечели "Икар" за куклен спектакъл и за музика - на Христо Намлиев.
За индивидуално постижение в кукления театър беше отличена Магдалена Митева за сценария, режисурата и сценографията на "Изгубеният ключ" във Видинския куклен театър.
Проф. Славчо Маленов бе удостоен с наградата на АКТ-УНИМА за цялостен принос в кукленото театрално изкуство.
Наградата "Златен глас" за дублаж получи Елена Русалиева за Пати Хюз в сериала "Щети".
Останалите наградени са за дебют - Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в "Клер, Мадам, Соланж" по Жан Жьоне на Касиел Ноа Ашер с продуцент "Гала филм", за критически текст - Асен Терзиев за "Театралността - езикът на представлението" /изд. "Проф. П. Венедиков"/, за драматургичен текст - VOX POPULI за "Яце форкаш", за съвременна българска музика - Deep Zone Project за песента "I Love My DJ".
Студенти на Здравко Митков и Атанас Атанасов получиха двете стипендии на САБ.
За празничното настроение - освен шеговитият сценарий и режисура на Стоян Радев - допринесоха с изпълненията си балет "Арабеск", "Сентиментъл суингърс", акробатката Сирма Добрева.