Все повече отровени животни. "Четири лапи" търсят МВР

Общество

28-03-2013, 12:50

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жена бере душа, похапнала кифла с отрова

Организацията призова гражданите да подават сигнали при всеки случай на разхвърляне на отровни примамки

Необходими са спешни промени в режима на търговия и употреба на отровни вещества предвид зачестилите случаи на тровене на животни, при които вече има и пострадали хора, сигнализират от организацията на защита на животните "Четири лапи".

Припомняме, че вчера в Гоце Делчев жена изпадна в кома, а домашният й любимец загина, след като опитали от подхвърлена примамка с отрова.

"В момента ситуацията е такава, че всеки може да придобие силна отрова срещу гризачи или вредители – продават се свободно дори на открити пазари", обяснява д-р Марина Иванова от "Четири лапи", като добави, че макар ограниченията за част от препаратите, контролът е занижен и дори има сигнали за нелегален внос на забранени препарати.

Отровите за гризачи и препаратите за растителна защита са най-често използвани.

Тъжното е, че имаме добри закони, но на насилието над животни все още не се обръща нужното внимание. Във организацията постоянно получават сигнали за места, в които е практика бездомните животни периодично да се убиват с отровни примамки, но полицията бездейства.

Най-сериозните сигнали за системно тровене на животни идват от Сандански и Силистра, село Долна Липница (община Павликени), село Баничан (община Гоце Делчев), село Крайници (община Дупница).

Домашни, диви и дори защитени видове също са жертва на отровители, казва още д-р Иванова. Класическите случаи на употреба са няколко: саморазправа с бездомни кучета и котки; междусъседски конфликти за присъствие на домашни животи; разхвърляне на примамки от ловци за чакали и друг вреден дивеч и тровене на хищни диви птици от гълъбари. Не ми е известно досега да има поне един задържан и осъден за това, казва тя.

От "Четири лапи" ще търсят съдействие от МВР, МЗХ и омбудсмана за приемането на пакет от мерки, които да ограничат използването на отровни примамки и ще настояват за затегнат контрол по сега действащия режим на търговия с отровни препарати и контрол на интернет пространството, където основно се разпространява информация за видовете отрови, както и много други мерки.

Според тях трябва да има високи санкции за общините, които не предприемат законови мерки за намаляване на бездомните животни.

"Четири лапи" напомнят, че насилието над животни е престъпление съгласно чл. 325Б от Наказателния кодекс и призовават гражданите да подават сигнали до полицията и съответната районна прокуратура при всеки случай на разхвърляне на отровни примамки. На сайта на организацията има и инструкции за подаване на жалби.