Мъри: Опитвам да променя играта в Ботев

Спорт

28-03-2013, 13:02

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започваме преструкуриране на цялата школа, заяви треньорът на жълто-черните

Станимир Стоилов рядко дава обширни интервюта, но когато го прави не спестява да каже това, което му е на уста, независимо за кого става дума. Това се потвърди и пред камерата на Livesport.bg, пред която старши треньорът на Ботев Пловдив се съгласи да застане.

ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР И ЛЮБО ПЕНЕВ

Честно казано не очаквах, че ще имаме толкова много точки в тази група, всички заслужават една сериозна похвала и уважение за постигнатото. В по-голяма част от мачовете превъзхождахме провивника. Нещата вървят добре. Винаги съм казвал, че в националния отбор трябва да има положителна атмосфера. Точките, които имаме са първата стъпка за по нататъшни успехи. Ако се класираме, това ще бъде супер. Има чисто психологическа нагласа и емоционален момент в играта на отбора. Факт е, че и повечето играчи направиха 3-4 години в националния отбор. Най-важното е, че отборът израства, в момента сме малко над средноевропейското ниво. Да се надяваме, че и клубният футбол ще се доближи до това ниво. Заслугата е на Любо Пенев. За добро или лошо той е треньор, факт е, че отборът прави тези резултати и играе добре под негово ръководство. Моето присъствие не се понрави на много хора, имаше отявлени смешни и жалка атаки срещу част от играчите. Това бе и една от причините да си подам оставката, за да няма негативизъм и напрежение върху футболистите. Трябва да разберем, че този национален отбор е за нас - добри или лоши, трябва да сме позитивно настроени към играчите в него. Да, трябва да отчитаме грешките, но трябва да сме зад него и да го обичаме, защото това е нашият национален отбор. Ако има по-голяма търпимост към него, може да вървим много нагоре. А не да се вглеждаме в дребните игричи и шегички на разни "специалисти".

ЗА БОТЕВ ПЛОВДИВ

В началото имаше негативизъм към мен, но това е нормално, защото идвам от Левски. Няма голям позитивизъм между двата клуба, но в крайна сметка трябва да знаят, че аз съм професионалист и се стремя да си върша съвестно работата. Радвам се, че победихме Левски, след дълга серия без победа над този отбор. Аз не искам да подкрепят мен, а отбора. Да имат доверие към него. Това, което собственикът каза пред медиите, го заяви и пред мен. Започваме преструкуриране на цялата школа. Завишаваме изискванията към всички треньори, включително и към мен. Искаме да залагаме на млади кадри, до 1-2 години 50/100 отборът трябва да бъде съставен от български футболисти. Според мен реалният срок е 4 години, но ще се опитаме да форсираме някои неща. Не трябва да си затваряме очите за грешките, които правим, защото имаме много работа. Трябва да бръкнем в раната и да я изчистим, за да продължим напред. В Ботев досега се опитвам да променя начина на игра, но все още не се получава напълно. На моменти - да, но сме едва по средата на пътя. Виждам, че футболистите се стараят, но не съм заблуден човек, затова най-много критикувам отбора. Едно от нещата, които трябва да променим е да бъдем по-уверени. Програмата ни е тежка, защото гостуваме на лидерите в първенството. Поставили сме задачи на футболистите, за да не играят един ден на високо ниво, а на другия да са тотално разочарование. Не искам да има лъкатушения в отбора. Затова няма и да се правят селекции от по 5,6 и нагоре футболисти. Един, двама, най-много трима футболисти ще бъдат привличани. Имаме и млади футболисти, които трябва да получат своя шанс и разбира се, да покажат, че заслужават присъствието си в Ботев.

ЗА ТРЕНЬОРСКАТА ПРОФЕСИЯ В БЪЛГАРИЯ

И самите треньори имаме вина да не бъдем уважавани. Съгласни сме бързо да почваме, само и само да имаме работа, след това стигаме до хиляди компромиси, а за мен това е краткият път към провала. Трябва да намерим баланс, защото според мен има добра конкуренция в "А" група. Понякога треньорите прекалено много са притискани от резултати. Аз самият имах някои дилеми когато налагах Домовчийски и се колебаех да избирам между него и Чиликов. Рано или късно обаче младостта се отблагодарява, защото видяхте, че Домовчийски си заслужи мястото. Винаги съм твърдял, че голяма част от работата на треньора е и какво наследство остава, след като си тръгне. Важно е този, който дойде след теби да наследи добре подготвени футболисти и перспективни футболисти, а не руини.

ЗА "А" ГРУПА И ХРИСТО СТОИЧКОВ

Чест прави на Стоичков, че налага толкова млади футболисти. Той е №1 в момента в "А" група в това отношение. Това е пътят, това е моделът, който ние всички трябва да следваме. Лудогорец и Литекс са отборит, които показват най-добри игрови потенциали, Левски и ЦСКА още лъкатушат.

Източник Sportline.bg