Журналистите от "BBC" протестират, не искат съкращения

Свят

28-03-2013, 16:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стачка в "Луфтханза", отменят 670 полета в Европа

Телевизията планира да уволни още 2000 души

Най-голямата обществена телевизия в света - Би Би Си днес спря да работи заради 12-часова стачка на журналистите, предизвикана от съкращаването на работни места. Членовете на Националния съюз на журналистите и членовете на профсъюза Бекту напуснаха работа по обед с плакати и значки с надпис "Борете се за Би Би Си".

Бюджетните съкращения бяха наложели заради нареденото от правителството намаляване на доходите, които корпорацията получава от всички хора с телевизор във Великобритания. Би Би Си е загубила над 7000 работни места от 2004 г. и планира да съкрати още 2000, тъй като намалява бюджета си с 20%.

Профсъюзите искат шестмесечен мораториум на програмата за съкращаване на разходите, за да бъдат обсъдени последиците от нея, но Би Би Си твърди, че отлагането само ще създаде по-голям хаос.

Пол Мейсън, икономически кореспондент на телевизионното предаване Нюзнайт, написа в Туитър: "Току-що качих информацията ми за отварянето на кипърските банки в 11,55 ч по Гринуич...На стачка след пет минути".

Телевизионният канал Би Би Си Нюз 24 и радио Уърлд сървис преминаха към предварително записани предавания, прекъсвани с новини на живо на кръгъл час, а новините на Би Би Си за американското обществено радио също бяха нарушени. Това е втората стачка в медията за два месеца.

От своя страна телевизията, съобщи, че е "крайно разочарована" от стачката. Членовете на съюза изпратиха "ясно послание към Би Би Си, че трябва да слуша служителите си и да се изправя пред проблемите, създадени от зле замислени и лошо изпълнени програми за съкращения".