Без промени на матурите

Мисия Пловдив

28-03-2013, 22:57

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няма да има изненади и на изпитите след 7-ми клас

Няма да има промени във формата на изпитите след 7-ми клас и матурите след 12-ти, каза  новият заместник-министър за средното образование Мариана Банчева и успокои родители и деца.

Тя съобщи още, че и по времето на служебния кабинет ще продължи обсъждането на новите учебни програми по различните предмети. Те обаче няма да влязат от новата учебна година, което означава, че отново няма да има и нови учебници.
Според министър Николай Милошев подготовката за изпитите през май върви по план. Журналистите ще присъстват на тегленето на темите на 21 и 23 май, но министърът не е склонен, както и предшественика си Сергей Игнатов, да ги допусне в училищата в деня на изпитите, за да не пречели на децата.

"Начинът, по който се подготвят изпитните материали, все още не е приключил, но във формата за изпита след 7-ми клас и ДЗИ за 12-ти клас няма да има промяна, така че децата и родителите да са спокойни - няма да има изненади", заяви заместник-министър Мариана Банчева, цитирана от БНТ.

Конкретиката по същността на изпитите и организацията им ще бъде представена по-късно, обеща новият зам.-министър. Банчева коментира и критериите за записване в първи клас, които в момента са в Комисията по дискриминация. Знаете, тя обсъжда дали изискванията като местоживеене, по-голям брат или сестра в училището, родител, учил там, не са дискриминационни.
"Когато се прилагат някакви критерии винаги ще има някой, който ще е недоволен, т.е. много е трудно да се направи такъв вид критерий или система, която максимално да отговори на очакванията на всеки един родител", посочи Банчева.
Относително справедлив критерий е лотарията, смята зам.-министър Банчева, но той пак нямало да доведе до успокоение на родителите. И още - ще продължи представянето на новите учебни програми по различните предмети, започнало по времето на министър Игнатов, но те няма да влязат от новата учебна година. Колкото до все още неприетия Закон за училищното образование - всички корекции щели да се обобщят и да се подадат на следващото правителство.