15 000 лева за ток иска EVN от предприятие за инвалиди

Животът

29-03-2013, 10:10

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Монополистът отказал разсрочено плащане, дърпа шалтера на цеха в Пещера

Почти двойна сметка за ток успя да прекрати за няколко дни работата на шивашкия цех на трудово-производителна кооперация за инвалиди (ТПКИ) „Братя Горови“ в град Пещера. Баснословната сума от 9 000 лева, която EVN таксува за януари, успява да шашне ръководството на предприятието. Опитват се да разсрочат плащането на два пъти. „Действително имаме голямо потребление на ток, но досега най-големите ни сметки са достигали сумата от около 5000 лева“, разказа за Plovdivutre.bg Василка Василева, счетоводител в шивашкия цех.

 По думите й фирмата е разполагала само с половината от парите и за това се опитват да разсрочат плащането. Електроразпределителното дружество отговаря след три дни отрицателно, без да се мотивира. По-късно става ясно, че EVN изтъква като причина за отказа това, че ТПКИ-то плаща фактурите си по време на гратисния период след последния ден за издължаване. Шивашкият цех внасъл сумата заедно с лихвите за просрочените дни.

В деня на отговора EVN дърпа шалтера на цеха. Единственото решение за ръководството е да пуснат 100-те си работника в неплатен отпуск, докато съберат останалата сума за сметката.

„Тъй като не може да спрем да шием, платихме. От цялата ситуация пострадаха работниците“, добавя Василева. Изненадващо за февруари месец фирмата получава с 1/3 по-малка сметка при същия обем работа – 6 000 лева. Ръководството така и не успява да си обясни от къде идва разликата.

„Въпросът е принципен. Ние сме коректни платци. Останахме без ток 3 дни. Загрижени сме за работниците си, на които реално няма как да платим тези дни, а и процесът на работа бе прекратен по абсурден начин“, коментира счетоводителката с убеждението, че от дружеството е можело да проявят разбиране.