Дръжте лъжеца! 5 признака, че той (не) е искрен

Животът

29-03-2013, 11:44

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Надхитри манипулатора - покажи му, че не може да те заблуди лесно!

Всеизвестно е, че жените умеят да разпознават по-добре лъжата от мъжете. Сканиране на мозъка и на двата пола показва, че при дамите има средно от 13 до 16 ключови зони в мозъка и в двете полукълба, които се задействат при общуването и се използват за анализ на думите, тоновете на гласа и сигналите на тялото. При мъжете тези зони са от 4 до 7.

Как да разберем дали човекът срещу нас лъже и дали може да му се доверим? Ето няколко основни признака:

1.Поведение

Поведението, реакциите и маниерите издават много черти от характера на лъжеца. При лъжа стойката на тялото и движенията издават желанието на събеседника за свръхконтрол над ситуацията. Това ще рече, че би следвало да усетите неестествена скованост (ограниченост) в движенията или дори стремеж към липса на движение. Понякога още в самото начало на разговора лъжецът поставя някаква символична преграда помежду ви (като например, дреха, кутия цигари или какъвто и да било друг предмет). Внимание – той крие нещо!

2.Очите

Движението на очите, най-вече погледът, също издава много и е сравнително лесен начин за долявяне на лъжа. Противно на общоприетото схващане лъжецът не винаги избягва очния контакт. Неособено умелите лъжци обаче абсолютно несъзнателно избягват погледа ви. От друга страна, умелият лъжец може демонстративно да търси очен контакт, за да изглежда по-искрен. Но дори най-добрият манипулатор не може да скрие уголемяването на зениците си. Изпечените лъжци умеят да контролират погледа, но не и да възпрепятстват разширяването на зениците си. Наблюдавай внимателно!

3.Ръцете

Начинът, по който той държи ръцете си, докато разговаря с теб, е основен признак за искреността му. Ако дланите му сочат нагоре, то значи е откровен и можеш да му се довериш. Ако обаче държи ръцете си с длани, сочещи надолу, значи крие нещо. Лъжеца обикновено активно движи ръцете си и мърда пръстите си.

4.Подходът

Както постъпва с другите, така ще постъпи и с теб. Ако той се опитва да те заблуди, че ти си различна за него и има специално отношение към теб – не му вярвай! В случай, че той е коректен към своите приятели, роднини и колеги, значи няма от какво да се притесняваш. Анализирай обстойно поведението му към хората, с които общува и ще разбереш как действа и към теб.

5.Разбиранията

За да знаеш дали можеш да се довериш на един човек, първо трябва да го опознаеш добре. Неговите принципи за живота и разбирания за етични, морални и общочовешки принципи могат да ти дадат яснота за самия него. Ако той често послъгва приятелите си или пък изкарва прехраната си по нечестен път, не очаквай да бъде точен и коректен с теб.