Ресторант пусна "висящо кюфте” + безплатен разнос по домовете

Животът

29-03-2013, 15:27

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Висящ аналгин" лекува бургазлии

"Висящо кафе" на 6 места в Бургас

В заведението на бившия вече кореспондент на "Господари на ефира" Христо Бардуков се предлага богат асортимент от "висящи" вкусотийки

Заведението за хранене на небезизвестния Христо Бардуков в Созопол се включи в нашумялата от социалните мрежи акция "висящо кафе".

За разлика от италианската версия на инициативата обаче в ресторанта на бившия вече кореспондент на "Господари на ефира" се предлага богат асортимент от "висящи" вкусотийки, научи Burgasutre.

"Още като разбрах за инициативата реших да се включа в нея, въпреки че успоредно с това тръгна и черният PR срещу мен, но това не ме отказва. Проблемът, с който се сблъскваме обаче е много по-сериозен и той е в това, че обществото ни е леко болно може би, защото още се има за срамно и грешно да си в несъстоятелност и да си беден. В крайна сметка в днешно време бедността не е порок, надявам се да не стане мода, но е факт в много семейства и тези хора се крият. 

Знам определено, че има такива, които имат нужда, които биха се зарадвали на такъв жест. Аз лично много пъти съм изпадал в тежко положение. Затова е хубаво да подадем ръка днес с щастие и с подкрепа, защото в утрешния ден може да я подадем с надежда някой на нас да ни помогне по същия начин. Колелото се върти…", убеден е Бардуков.

Той вече е информирал няколко местни сдружения за акцията и се надява чрез тях  безплатният обяд да стигне до колкото се може повече граждани в затруднено положение.

Надпис с призива "Подари хляб на непознат" посреща още от входната врата клиентите на заведението, в което с изненада разбираме, че от години се хранят хора в неравностойно социално положение.

Наред с тази си дейност обаче и след като научава за нестандартната благотворителна акция, Бардуков решава да се включи и в нея. Първоначално включва във "висящото" меню кафе, топла супа и хляб, но след това решава да премахне всякакви ограничения. Така малко по-малко хрумва идеята и за разнос по домовете, който така или иначе е безплатен за клиенти.

Желанието да помага на изпаднали в риск и злобните подмятания карат Бардуков да предприеме и нещо друго.

"Идеята е ако днес продам 10 "висящи супи", аз купувам още 10 "висящи". Това го правя като един жест от моя страна”, обяснява Христо, който вече дълги години участва в редица благотворителни акции и помага за набирането на средства за различни кампании.

Докато говори за това в ресторанта влиза 16-годишният Ники от Карнобат, който продава метли, за да се издържа. В този момент разбираме, че Христо е дългогодишен клиент на момчето с метлите и то често обядва за сметка на заведението.

"Имам толкова много метли, все ме питат какво ще ги правиш, но аз му помагам по този начин. Много на неговата възраст предпочитат да ходят да крадат и да лъжат, докато той си хваща влака от Карнобат и тръгва да продава и си помага по този начин.

Това е пример, достоен за подражание. Сега на него няма да му дам "висяща супа", а кюфте, за щото на него му трябва по-силна храна. Самата дума “висящо” е доста груба, но пък в крайна сметка то виси и чака своя получател", допълва Бардуков. Той се надява да не се злоупотребява с кампанията, но е категоричен поне за себе си, че няма да спре да се занимава с благотворителност.