И мъртвите не оставят на спокойствие

Региони

29-03-2013, 15:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Търсят данъци от покойница в Кърджали

Общинската служба за събиране на местни данъци и такси в Кърджали е изпратила съобщение до покойната от 5 години Анифе Ахмед за дължими суми с лихвите, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

За това информира съпругът на Анифе Ахмед - Нуреддин Мехмед, пенсионер и бивш депутат от Великото Народно събрание. Вдовецът показа смъртния акт и съобщението за неплатените налози. Сметката е за 2013 г., в нея са включени и просрочени задължения. Старите дългове на покойницата възлизат на 116,32 лв. и лихви 56,76 лв. За тази година трябва да се платят 10,54 лв. за жилището и 26,35 лв. такса смет.

"Сумата е непосилна за мен, пенсията ми е мизерна и едва свързвам двата края. Занесох копие от смъртния акт в данъчната служба в общината, но това се оказа недостатъчно. Странното е, че за пръв път получавам съобщение за неплатените сметки, жена ми си отиде през април 2009 г.", разказа вдовецът.

Той е пенсиониран артист от местния Драматичен театър "Димитър Димов", принуден да отглежда сина си, който е неизлечимо болен.

В общинската дирекция "Местни данъци и такси" заявиха, че Мехмед е трябвало в 6-месечен срок след смъртта на съпругата си да представи удостоверение за наследници, ако жилището е придобито по време на брака. Така половината имот на жената се разпределя между овдовелия и децата, а и налозите се намаляват, обясни служителка.