"Пловдив 2019" праща наш архитект в Ню Йорк

Мисия Пловдив

29-03-2013, 16:15

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Владислав Костадинов ще получи награда за архитектурна инсталация

Общинска Фондация „Пловдив 2019” ще осигури пътуването на младия пловдивски архитект Владислав Костадинов до Ню Йорк, където на 16 май той ще получи наградата за архитектурна инсталация на едно от най-влиятелните световни интернет издания Architizer за обекта "Библиотеката" /Con-temporary Library/ в Центъра за съвременно изкуство Баня Старинна.Припомняме, проектът e на архитектурната формация Студио 8 1/2, реализиран в рамките на международния фестивал "Urban Dreams" /"Градски мечти"/ на сдружение "Изкуството днес".

Наградата не е само за нашето студио, а за Пловдив, с нея градът се легитимира на световната карта на съвременната архитектура, смята Костадинов. Според него и мнозина световни експерти призът е еквивалентен на "Грами", "Оскар" и "Пулицър".

Голям фен съм на инициативата "Европейска столица на културата" и я следя от години, разказа още пловдивчанинът. Той изследва промените и новите обекти в градовете-ЕСК и по негови наблюдения развитието на съвременната архитектура е един от основните фактори за спечелване на състезанието, без това да означава инвестиране на много средства. Важно е да се създават съвременни пространства за култура, които да осигуряват по-непринуден досег на хората с изкуството. Например една прекрасна постановка би се обезличила, ако не се представи на подходящо и интересно място, мотивира се Владо Костадинов.