Сменяме времето – местим часовника с 1 час напред

Животът

29-03-2013, 16:41

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тази неделя минаваме към лятно часово време

На 31 март в 03.00 часа преместваме часовниците с 1 час напред. Минаваме към лятно часово време. Често промяната влияе и ни кара да се чувстваме уморени и изнервени.

Първата седмица е важна за адаптацията на целия организъм, припомнят психолози. Добре е да намалим оборотите и да спим по-дълго.

Биологичният часовник е този, който трябва да се адаптира към новото време и това обикновено се случва за около седмица до 10 дни. Всеки си изработва схема за справяне с промяната на часа.

Обичайно през първата работна седмица след смяната на часа хората се чувстват по-различно. В този период сякаш хората по-бързо се уморяват, липсва им мотивацията, често се променя часът на заспиването, защото са нарушени биоритмите. След това всичко се нормализира.

Лятното часово време е въведено, за да се пестят разходи за осветление.

Често се твърди, че първият, който е предложил промяната на времето, е Бенджамин Франклин. Направил го е с писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. Идеята му обаче била по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност искал парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България е въведено на 1 април 1979 година.