Зверско! Режат половите органи на 500 хиляди жени

Животът

29-03-2013, 16:50

Снимка:

Интернет

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Полицаи към жертви: „Какво толкова, напердашил те е малко“

Жертвите на домашно насилие стават все повече. Проблемът не е нашенски, а  общоевропейски. Цифрите в някои страни са шокиращи, каза пред Plovdivutre.bg евродепутатът Мария Габриел.

„С комисар Рединг на 6 март имахме среща за гениталното осакатяване. То е абсолютно табу. Никой не се интересува от него“, посочи евродепутатът. Става дума да изрязване на външни полови органи заради културни или религиозни вярвания и традиции. Има 500 хиляди засегнати жени в Европа.

Не става въпрос само за емигранти, дошли от третия свят, а за 2-ро, 3-то поколение, които са европейски граждани. „Осакатени са 13 милиона жени на година в целия свят, а 500 хиляди само в Европа“, допълни политикът.

По думите на Габриел най-големият проблем е, че няма общоевропейска политика, а всяка държава уж решава проблемите самостоятелно. Накрая излиза с оправданието, че няма средства за това.

Не мисля, че България е сред лошите примери за правата на жените. Това не ни извинява да продължим да се борим с най-черните случаи на домашно насилие“, допълни тя.

Във Франция на всеки 10 минути загива жена от домашно насилие. Проблем в доста страни е, че когато става въпрос за жени жертви, полицаите не знаят как да се отнасят. „Те не са преминали никакъв специализиран курс. Имаме конкретни жени, които са споделяли колко смелост им струва да отидат и да поискат помощ, а отсреща се чува: „Голяма работа, напердашил те е малко“, разказа евродепутатът.

Според Габриел трябва да има специални курсове за полицаи, магистрати, социални работници, които работят с жертвите. Задължително е да могат да ги разпознават и да се отнасят с нужното внимание.

Това вече фигурира в новата директива за жертвите на насилие. В нея за първи става ясно, че от ЕС ще има средства, които да са предназначени за такова обучение.

Насилието - домашно, вербално, икономическо, генитално осакатяване

Не случайно и тази година на 57-мата сесия на Комисията по статута на жените в Ню Йорк избраната тема е насилието срещу жените. „Въобще не става дума само за физическо насилие. Даже вербалното е още по-трудно за преодоляване“, кометира Габриел.

Хубаво е да има центрове за жени жертви на домашно насилие. Друг е въпросът, че в директивата, която ги засяга е написано, че могат да останат максимум 1 година в центъра, а лекарите казват, че трябват поне 2 години и още толкова, за да се реинтегрира жертвата, посочва евродепутатът. В момента, в който остане сама, тя търси насилника си, защото е психически зависима.

"Колкото повече говорим, толкова по-чувствително ще стане обществото към този проблем”, убедена е Габриел.