Нова мода: Ромите на опашка за социални помощи, но европейски

Най-доброто от печата

30-03-2013, 10:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Монитор

Всичко от Автора

5-членно семейство може да си докара 1000 евро от детски

За някои може да е истинско чудо, но ромите масово се отказват от социални помощи у нас. Не, не защото усилено си търсят работа, а за да се регистрират в европейските осигурителни системи.

Това съобщи вчера по време на областния съвет за тристранно сътрудничество шефът на варненската дирекция "Социално подпомагане" Адриана Григорова.

Тенденцията била забелязана във Варна още в края на миналата година, като за последното тримесечие на 2012 г. от агенцията са издали 276 удостоверения за отказ от социални помощи в България.

Според експертите документите трябвали за регистрация в друга страна в Европа. Масова практика било по един член от ромските фамилии да се хване на работа в Германия, а останалите се редели на опашка за помощи там. По данни на социалните служители в морската столица 80% от документите са за Германия, а останалите - за холандския трудов пазар. От началото на годината до сега са издадени почти 200 такива удостоверения – между 50 и 70 на месец.

Разликите в помощите за отглеждане на дете са огромни, отчитат още експертите. У нас се полагат по 35 лв. на хлапе, докато месечните детски надбавки в Германия например растат с броя на децата - за първо и второ дете са в размер на 164 евро, за трето - 190 евро, а за четвърто и всяко следващо - 215 евро. Така една фамилия с пет деца може да разчита ежемесечно на приблизително 1000 евро.