Лични лекари връщат тежко болни с ТЕЛК

Мисия Пловдив

30-03-2013, 15:19

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изискване на „Социално подпомагане“ размотава хората, харчат излишни пари и енергия

"Принудени сме да връщаме десетки тежко болни хора заради ново, странно изискване на "Социално подпомагане". Става въпрос за пациентите, които имат решение от ТЕЛК и получават интеграционни добавки", каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев за в. „Марица“.

За да получат социални помощи, инвалидите трябва да представят документ от личния си лекар. В него са изписани: лични данни, заболяването, лекарства, които частично се поемат от Здравната каса, и препоръки .
От началото на седмицата в графа препоръки изискват да се пише "частично заплащане на медикаменти от НЗОК", след като това вече е направено по-горе.

"И заради тези два реда в точно определен ред хората се връщат", заяви д-р Калайджиев.
ССтава въпрос за инвалиди, които се разкарват, има пациенти от селата. Това е енергия и разходи за тежко болни. Колегите не проумяват каква е логиката за тази хамалогия, добави той.

"Методиката е променена със заповед на социалния министър от 14 март 2011 г., коментира Надя Танева, директор на дирекция "Социално подпомагане"- Пловдив. От тази дата всички удостоверения трябва да съдържат този реквизит и изрично да пише за "диетично и диабетично хранене".
"Ако има пропуски, даваме 14-дневен срок на хората", допълни Танева. Тя каза, че са написали специални писма до РЗИ и Здравната каса, за да ги уведомят за промяната в Наредба № 35. Изпратени са им новите формуляри с молба да се обърнат към личните лекари с цел уеднаквяване на практиката.
Според лекарите изисквания за поставяне в точно определен ред няма. Те са поискали среща със Социалните, но до момента никой не им е обърнал внимание.