Пускат луксозна "История славянобългарска” за 250-и юбилей

Общините Бургас и Пловдив финансират проекта

Луксозно юбилейно издание на "История славянобългарска” ще бъде издадено по повод 250-годишнината от написването й.

Идеята е на игумена на Зографския манастир, а средствата за отпечатването ще бъдат предоставени от общините Бургас и Пловдив. Това каза зам. - кметът по финансовите въпроси в община Бургас Красимир Стойчев, предаде радио "Фокус".

Според него, става дума за комплект от 2 тома, първият от които е фототипно копие на оригиналната книга. Вторият е решен като превод в съвременен български език. В него ще бъдат включени мнения и разяснения на историци.

"Вече няколко години подред подкрепяме манастира на "Света гора". Инициативата бе на игумена на Зографския манастир, Амбросий. Община Бургас "подаде ръка" за реализирането на тази идея. Имаме решение на Общински съвет за участие в преиздаването на "История славянобългарска" със сумата от 15 000 лева. Хубаво ще бъде всеки от нас я прочете”, сподели Стойчев.

Според него, подробностите вече са уточнени - има договор с издателство. Двата тома ще бъде представени в цялата страна. Копия ще бъдат раздадени на различни музеи, училища, институции. Благотворителната инициатива на двете общини е в подкрепа на Бургас и Пловдив, които са участници в кампанията Културна столица на Европа през 2019 година.