Папата се доближи до обикновените хора на Великден

Бившият архиепископ на Буенос Айрес призова слушателите си "да не се боят от Господните изненади"

Папа Франциск, който за пръв път ръководи Великденските богослужения, призова онези, които са се отклонили от вярата, да позволят на Бог да се завърне в живота им.

Франциск ръководи снощи тържественото Великденско бдение в базиликата "Св.Петър". В началото огромната църква, най-голямата в християнския свят, бе потънала в мрак, напомнящ за тъмнината в гробницата на Исус преди Възкресението му. Около 10 000 вярващи запалиха свещите си, когато папата мина по главната пътека и едва след това светнаха и лампите в базиликата.

Бившият архиепископ на Буенос Айрес призова слушателите си "да не се боят от Господните изненади", никога да не губят доверие по време на изпитанията и премеждията на ежедневието, а също така, ако са се заблудили, да позволят на Бог да се завърне в живота им.

Тази година една от най-драматичните части на Бдението, когато папата би трябвало да сподели светлина от свещта си с другите вярващи, докато цялата базилика светне, бе съкратена,
както и четеното на някои текстове от Ветхия завет. Ватикана обясни, че папата иска месите, които отслужва, да не бъдат прекалено дълги.

Съкратената служба, започнала и по-рано от обикновено, е само част от нововъведенията, които направи Франциск в церемониите по време на Страстната седмица. На Велики четвъртък той подразни традиционалистите, но си спечели симпатиите на жените и хората с либерално мислене, като изми и целуна краката на две млади момичета в център за задържане на малолетни в Рим, въпреки че в този ритуал обикновено участват само мъже.

Ден по-късно, по време на процесията, възпроизвеждаща пътя на Исус към Голгота, Франциск се обърна приятелски към "мюсюлманските братя и сестри", а цялата процесия бе посветена на страданията на християните от тероризма, войните и религиозните фанатизъм в Близкия изток.

Днес папата отслужи тържествената Великденска меса, отправи първото си послание "Урби ет орби" и поздрави вярващите с Възкресение Христово на десетки езици.