Избрани Новини
Бързи рецепти за постни ястия
Изпробвани идеи за постен гювеч, кекс и зелеви сарми
Продължава Великденският пост. Доста хора избират по-лекия режим на хранене не само заради празника, а и за да освободят тялото си от ненужни вещества. За читателите на Plovdivutre.bg събрахме едни от най-търсените в интернет рецепти. Сигурно е, че са бързи и изпробвани от доста домакини. Вижте ги и добър апетит!
Гювеч с пресни (консервирани) зеленчуци
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 4
Продукти: 75 мл олио,100 г кромид лук, 2 моркова, 1 глава целина, 1 с. л. доматено пюре, 5-6 картофа, 100 г зелен фасул, 1 патладжан, 3 чушки, 1-2 тиквички, 4-5 домата, 1 с. л. червен пипер, сол, магданоз
Приготвяне:
• В мазнината последователно се слагат и се задушават почистените, измити и нарязани зеленчуци - лук, моркови, целина, зелен фасул, чушки, патладжани, тиквички, картофи и част от дребно нарязаните домати.
• Прибавя се червеният пипер.
• Ястието се залива с малко гореща вода.
• Пече се в предварително загрята фурна на 180 С до пълното омекване и запичане на зеленчука.
• Малко преди изваждането му от фурната се прибавят останалите нарязани червени домати.
• Гювечът с пресни (консервирани) зеленчуци се поднася, поръсен със ситно нарязан магданоз.
Гювеч със стерилизиран зеленчук се приготвя по следния начин
• Лукът, нарязан на дребно, и морковите и целината, нарязани на кубчета, се задушават в мазнината.
• Прибавя се разреденото доматено пюре и леко се запържва.
• Слага се червеният пипер.
• Прибавят се нарязаните картофи и се разбърква няколко минути със запръжката.
• Слага се консервираният гювеч.
• Ястието се подправя със сол на вкус.
• Залива се с малко вода, разбърква се леко и се пече във фурната.
Постни зелеви сарми
Продукти: 5 глави кромид лук, 200 г ориз, 200 мл топла вода, 50 мл олио, 1 ч. л. Захар, смлян черен пипер, щипка сладък червен пипер, листа от една кисела зелка
Приготвяне:
• В мазнината се задушава ситно нарязаният лук.
• Когато лукът е готов, върху него се изсипва оризът, който се запържва съвсем леко и се залива с 200 мл топла вода.
• Подправя се със захарта и смления черен пипер.
• Оставя се да ври, докато се изпари течността.
• От листата на киселото зеле се изрязват дебелите твърди части и всеки лист се разделя на две.
• Във всяка половинка зелево листо се слага 1 ч. л. от сместа.
• Сармите се сгъват като плик и се навиват.
• Нареждат се плътно на кръгове в тенджерата, която е постлана с изрязаните твърди части от зелевите листа.
• Отгоре се покриват също със зелево листо.
• Поръсва се само с малко сладък червен пипер.
• Похлупват се и се поставят на тих огън да се задушават.
• От време на време се разтръсква тенджерата.
• Когато омекнат сармите, по малко се налива 1 чаша топла вода (не наведнъж).
Супа от леща по манастирски
Продукти: 200 г леща, 50 мл олио, 50 г кромид лук, 50 г моркови, 40 г целина, 150 г домати, 2 скилидки чесън, 1 с. л. Чубрица, 2 с. л. Оцет, 1 с. л. Магданоз, сол
Приготвяне:
• Лещата се измива и се поставя в тенджерата.
• Прибавя се лукът, който е нарязан на дребно, морковите и целината, нарязани на кубчета.
• Добавят се олиото, нарязаният на филийки чесън и чубрицата.
• Всичко се залива със студена вода и се поставя на умерен огън да ври.
• 10 минути преди окончателното сваряване на лещата се прибавят и червените домати, нарязани на дребно.
• Готовата супа се подправя със сол и оцет.
• Супата от леща по манастирски се поднася с дребно нарязан магданоз.
Постен кекс
Продукти: 2 ч. ч. тиква, 1 и 1/2 ч. ч. захар, 1 ч. л. Канела, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. топла вода, 1 ч. ч. счукани орехи, 3 ч. ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, пудра захар за поръсване
Приготвяне:
• Захарта и канелата се объркват с настърганата тиква и се оставя така да поеме аромата около 15–20 минути.
• Прибавя се олиото, като се обърква с вилица добре.
• След това се прибавя топлата вода, като разбъркването продължава.
• Добавят се и орехите и се разбърква хубаво до хомогенна смес.
• Най–накрая се прибавя и обърканото и пресято с бакпулвера брашно последователно с леко разбъркване.
• Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма и се пече в умерена фурна (180 С) до готовност.
• След като е изпечен и изстинал постеният кекс се обръща в поднос и се поръсва с пудра захар.
Топ Новини