Бързи рецепти за постни ястия

Животът

31-03-2013, 18:09

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изпробвани идеи за постен гювеч, кекс и зелеви сарми

Продължава Великденският пост. Доста хора избират по-лекия режим на хранене не само заради празника, а и за да освободят тялото си от ненужни вещества. За читателите на Plovdivutre.bg събрахме едни от най-търсените в интернет рецепти. Сигурно е, че са бързи и изпробвани от доста домакини. Вижте ги и добър апетит!

Гювеч с пресни (консервирани) зеленчуци

Подготовка: 10 мин.

Готвене: 30 мин.

Порции: 4

Продукти: 75 мл олио,100 г кромид лук, 2 моркова, 1 глава целина, 1 с. л. доматено пюре, 5-6 картофа, 100 г зелен фасул, 1 патладжан, 3 чушки, 1-2 тиквички, 4-5 домата, 1 с. л. червен пипер, сол, магданоз

Приготвяне:

• В мазнината последователно се слагат и се задушават почистените, измити и нарязани зеленчуци - лук, моркови, целина, зелен фасул, чушки, патладжани, тиквички, картофи и част от дребно нарязаните домати.

• Прибавя се червеният пипер.

• Ястието се залива с малко гореща вода.

• Пече се в предварително загрята фурна на 180 С до пълното омекване и запичане на зеленчука.

• Малко преди изваждането му от фурната се прибавят останалите нарязани червени домати.

• Гювечът с пресни (консервирани) зеленчуци се поднася, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Гювеч със стерилизиран зеленчук се приготвя по следния начин

• Лукът, нарязан на дребно, и морковите и целината, нарязани на кубчета, се задушават в мазнината.

• Прибавя се разреденото доматено пюре и леко се запържва.

• Слага се червеният пипер.

• Прибавят се нарязаните картофи и се разбърква няколко минути със запръжката.

• Слага се консервираният гювеч.

• Ястието се подправя със сол на вкус.

• Залива се с малко вода, разбърква се леко и се пече във фурната.

Постни зелеви сарми

Продукти: 5 глави кромид лук, 200 г ориз, 200 мл топла вода, 50 мл олио, 1 ч. л. Захар, смлян черен пипер, щипка сладък червен пипер, листа от една кисела зелка

Приготвяне:

• В мазнината се задушава ситно нарязаният лук.

• Когато лукът е готов, върху него се изсипва оризът, който се запържва съвсем леко и се залива с 200 мл топла вода.

 • Подправя се със захарта и смления черен пипер.

 • Оставя се да ври, докато се изпари течността.

 • От листата на киселото зеле се изрязват дебелите твърди части и всеки лист се разделя на две.

 • Във всяка половинка зелево листо се слага 1 ч. л. от сместа.

 • Сармите се сгъват като плик и се навиват.

 • Нареждат се плътно на кръгове в тенджерата, която е постлана с изрязаните твърди части от зелевите листа.

 • Отгоре се покриват също със зелево листо.

 • Поръсва се само с малко сладък червен пипер.

 • Похлупват се и се поставят на тих огън да се задушават.

• От време на време се разтръсква тенджерата.

 • Когато омекнат сармите, по малко се налива 1 чаша топла вода (не наведнъж).

Супа от леща по манастирски

Продукти: 200 г леща, 50 мл олио, 50 г кромид лук, 50 г моркови, 40 г целина, 150 г домати, 2 скилидки чесън, 1 с. л. Чубрица, 2 с. л. Оцет, 1 с. л. Магданоз, сол

Приготвяне:

• Лещата се измива и се поставя в тенджерата.

• Прибавя се лукът, който е нарязан на дребно, морковите и целината, нарязани на кубчета.

• Добавят се олиото, нарязаният на филийки чесън и чубрицата.

• Всичко се залива със студена вода и се поставя на умерен огън да ври.

• 10 минути преди окончателното сваряване на лещата се прибавят и червените домати, нарязани на дребно.

• Готовата супа се подправя със сол и оцет.

• Супата от леща по манастирски се поднася с дребно нарязан магданоз.

Постен кекс

Продукти: 2 ч. ч. тиква, 1 и 1/2 ч. ч. захар, 1 ч. л. Канела, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. топла вода, 1 ч. ч. счукани орехи, 3 ч. ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, пудра захар за поръсване

Приготвяне:

• Захарта и канелата се объркват с настърганата тиква и се оставя така да поеме аромата около 15–20 минути.

• Прибавя се олиото, като се обърква с вилица добре.

• След това се прибавя топлата вода, като разбъркването продължава.

• Добавят се и орехите и се разбърква хубаво до хомогенна смес.

• Най–накрая се прибавя и обърканото и пресято с бакпулвера брашно последователно с леко разбъркване.

• Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма и се пече в умерена фурна (180 С) до готовност.

• След като е изпечен и изстинал постеният кекс се обръща в поднос и се поръсва с пудра захар.