Сверете си времето на нови, "умни" часовници

Животът

31-03-2013, 19:02

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Мнозина смятат, че интелигентният часовник е перспективен, тъй като повечето хора искат непрекъснато да са он лайн

Годината 2013 г. ще отбележи пробива на пазара на т.нар. интелигентни часовници, даващи възможност на потребителите да имат пряк достъп от китката си до интернет – предричат експерти.

От седмици се вихрят спекулации сред средите на висшата технология и на компютърните експерти, че гигантите Епъл, Самсунг и Гугъл може да пуснат в скоро време свои модели на "смартчасовници".

Майкрософт пусна първия прототип през 2003 г. Появиха се и други часовници на пазара като Пебъл, който се свързва с айфони и смартфони чрез Андроид и предупреждава потребителя чрез тиха вибрация за всяко повикване, имейл или послание, постъпващо на телефона му.

Досега тези часовници можеха да се свързват с "интелигентните телефони" посредством Wi-Fi мрежата и да осигуряват ограничен достъп до интернет.

Навлизането в този многообещаващ сектор на играчи като Епъл може да активизира пазара, смята Грийнгарт и уточнява, че ползата от тези часовници трябва да бъде доказана както при всеки нов продукт.

Епъл не разкрива проектите си. Според специализирани сайтове обаче американският информационен гигант е на път да експериментира апарати с възможностите на смартфони, които да се носят като часовници. Дори е намерено названието – айчасовник (iWatch).

Центърът Ей Би Ай Ризърч предрича, че този нов пазар вероятно ще се взриви следващата година и ще достигне 485 милиона продавани броя годишно в света до 2018 г.

Мнозина смятат, че интелигентният часовник е перспективен, тъй като повечето хора искат непрекъснато да са он лайн, а и е по-малко невъзпитано да си погледнеш часовника, отколкото да извадиш смартфона си от джоба.

Разработчиците трябва на първо време да определят какво наистина желаят потребителите, включително в естетичен план, по-специално за да намерят подходящия размер на чосовника: с достатъчни размери, за да е полезен, без на изглежда прекалено голям. В това отношение за жените ще бъде по-трудно.

Колкото до цената автономният интелигентен часовник би могъл да струва към 300 долара, а модел, свързан със смартфон – 100 долара.