Глад за готвачи и сервитьори с руски

Най-доброто от печата

01-04-2013, 06:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

2400 свободни позиции обявени само за седмица

Опитни готвачи и сервитьори с руски са най-търсени в курортите преди началото на туристическия сезон заради наплива от братушки, който се очаква.

Отварянето на хиляди работни места преди летния сезон привлича безработни от цялата страна, отчитат от Агенцията по заетостта (АЗ) по време на 11 трудови борси, проведени през миналата седмица.

Общо 2424 свободни позиции са обявили работодатели от София, Варна, Бургас, Велико Търново, Хасково, Велинград, Ботевград, Монтана, Провадия, Каварна и Генерал Тошево. Във всеки един от градовете шефовете търсят майстори в кухнята, сервитьори, бармани и камериерки.

„Нормално е това да са най-търсените кадри, защото предстои  пикът на сезонната заетост и сега е времето за набиране на персонал”, обясни пред „Монитор” експертът по подбор на персонала Екатерина Кирилова. Данните на АЗ показва, че в следващите месеци работа най-лесно ще се намира именно по курортите. Заплащането за приготвяне на храна и сервирането й варира от 500 до 800 лв.

„Три месеца не мога да си намеря работа, затова реших да замина за Созопол, където ще съм сервитьорка, но на този етап просто нямам друга възможност”, обясни 24-годишната софиянка Камелия Христова. През миналата седмица 4802-ма безработни са потърсили препитание на трудовите борси, което е 2 пъти повече от обявените позиции. Съотношението между търсене и предлагане на заетост единствено във Варна е почти 1 към 1. В морската столица работните места са били 874, а търсещите препитание са били 900 души. Освен в сферата на хотелиерството и ресторантьорството варненските работодатели търсят персонал и в секторите „Търговия” и ИТ.

През миналата седмица 9 фирми във Велинград са обявили 129 свободни места за предстоящия сезон. В Каварна и Бургас работа могат да започнат над 900 души. За лятото летище Сарафово ще наема допълнително хамали и шофьори за техниката, обслужваща самолетите. Търсещите препитание в Ботевград обаче са били 10 пъти повече от заявените свободни места. Заетост в града могат да намерят монтажници, шивачи и охранители. Най-голямо разнообразие на свободни позиции има в София. Освен за обслужващ персонал в столицата се предлага заетост и за по-квалифицирани кадри – инженери, застрахователи, брокери на недвижими имоти. 550 безработни са посетили софийската трудова борса, на която са били заявени 6 пъти по-малко свободни места – 92. Извън трудовите борси в софийските фирми има глад за оператори в кол центрове отчитат специалисти по подбор на персонала.

Причината е, че все повече международни компании изнасят дейността си у нас, което води до непрекъснато разкриване на нови работни места. Свободна ниша на пазара на труда има и за ИТ спецовете. И докато заплащането в кол центровете варира между 1000 и 1700 лева, при компютърните спецове средното възнаграждение е 1880 лв. Както “Монитор” писа, според проучване на една от фирмите посредници за намиране на работа през периода април – юни всяка пета фирма предвижда да наеме нови служители.

Най-оптимистично настроени за увеличение на щата са шефовете в секторите “Строителство” и “Земеделие”. През следващите 3 месеца на пазара на труда ще се търсят още финансисти, застрахователи, шивачи и заварчици.