Санират 28 забавачки и училища с 8,5 милиона лева

Мисия Пловдив

01-04-2013, 14:06

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Разходите за отопление ще паднат драстично, прогнозира кметът

В 28 общински сгради – училища и детски градини, ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност. Кампанията ще бъде на стойност 8,5 милиона лева. Разходите ще бъдат поделени между общината и фонд „Козлодуй”. Това съобщи кметът Иван Тотев.

На 5-ти април на сайта на Общината ще бъде качена тръжната процедура. Така всички заинтересовани фирми ще могат да подготвят и подадат документите си до 25-ти май. Критериите за допустимост са: кандидатите да имат опит с обществени сгради, да имат сериозен капацитет. Надяваме се да се явят доказани фирми, които предвид обема на работа могат да предложат и по-ниски цени от първоначално заложените. За нас по-важно е да се приключи работата през летния сезон, поясни зам.-кметът Димитър Кацарски.

28-те сгради са разделени на 5 лота. Всяка фирма ще кандидатсва за по един от тях. Сградите са групирани по райони, което ще е от полза за бъдещите изпълнители на ремонтите и санирането. Предстои да бъде изготвен график, по който ще се извършват дейностите. При необходимост децата може да бъдат временно преместени от едно заведение в друго или пуснати за кратко в почивка, посочи още Кацарски

Сред избраните по проекта сгради са тези с най-голяма нужда от повишаване на енергийната ефективност. Това ще ограничи един от сериозните разходи на общинта – отоплението с течни горива. Считаме, че газифицирането на отделни обекти ще свие осезаемо разходите за отопление. Пример за това е детска градина „Детелина”. В момента там за отопление се изразходват 35 на сто от средствата, които бяха нужни преди. Сумата падна от 15 000 на 4000 лева на месец, посочи Тотев.

Кметът съобщи още, че до 20 април общината очаква втората партида от новите испански електрически стълбове. Очакваните 70 пилона – повечето от тях - единични, са предназначени основно за Стария град. До края на май ще възстановим уличното осветление, като ще сложим 70 ватови лампи, които дават много по-силна светлина, увери градоначалникът.