Съдът отказа "домашен арест" на Чеци

Магистратите не вярват на подсъдимия, че няма да се укрие

Съдът отказа да измени мярката за неотклонение на Николай Русинов – Чеци от "задържане под стража" в по-лека – "домашен арест". Според магистратите, обвиняемият за смъртта на Яна, има опасност той да се укрие.

Яна Кръстева беше убита на през юли, 2011 година. 28-годишната жена бе намерена в храсталак в Борисовата градина.
Тогава полицията задържа за ужасяващото убийство Пламен Трифонов. До задържането на Чеци пък се стига, след като резултатите от ДНК анализ на 7 косъма, намерени върху трупа й, се оказаха негови.

Според Русинов той правил секс с Яна в храстите, а на сутринта си тръгнал и я оставил жива. Прокуратурата обаче смята, че той умишлено е умъртвил момичето в съучастие с неизвестни.

На днешното заседание по делото бяха разпитани петима свидетели за по-малко от 40 минути. Десислава Димитрова обясни, че не познава нито подсъдимия, нито подсъдимата, но е била в Борисовата градина някъде до получнощ.

Двама от приятелите на убитата казаха, че са били в една компания с нея, а Борислав Тодоров посочи, че е бил в Борисовата градина, заедно с Яна и още хора от тяхната компания, и са изпили значително количество алкохол.

Яна е носела шапка с козирка и е била много радостна, по думите на Тодоров.

Той посочи, че не си спомня конкретни неща от онази нощ, заради солидното количество алкохол, което употребил. Към 6:00 сутринта на следващия ден се събудил. Наоколо нямало никого и той се прибрал вкъщи.

Последната свидетелка – Гергана Пандурова обясни, че е била на работа в заведението в Борисовата градина като барман, но не помни да е виждала подсъдимия или жертвата.

След разпитите на страните по делото бяха предявени и веществените доказателства: натривки от ръцете на Яна, проби от тялото й, вагинален секрет, както и биологичен материал, иззет от момчета и момичета, които въпросната вечер са били близо до мястото на убийството, преносими компютри, фотоапарат.

На предишното заседание по делото стана ясно, че в разговор по скайп с журналиста Мартин Карбовски Чеци е споделил, че е възнамерявал да отиде в страна, от която не може да бъде екстрадиран.

Следващото съдебно заседание ще бъде през май. Предстои да бъдат разпитани още свидетели по делото, сред които и Димитър Аврамов от ГЕРБ, с когото са били в една килия.