Дионисиево шествие и 100 литра вино на Центъра

Мисия Пловдив

01-04-2013, 15:53

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Шествието тръгва утре в 12 часа от градинката на площад „Римски стадион“

100 литра червено вино са приготвени за първите наздравици по повод откриването на изложението „Винария 2013“ в Пловдив.  Бъчвите ще бъдат разположени на пл. „Стефан  Стамболов“, където ще завърши традиционното Дионисево шествие, посветено на Международната изложба за лозарство и винарство.

Шествието ще започне в 12 часа на 2 април от градинката на пл. „Римски стадион“, ще мине по ул. „Княз Ал. Батенберг“ и ще стигне до площада пред сградата на община Пловдив. Там  всички ценители могат да опитат продукцията на известен винзавод и да видят изпълнения на фолклорния ансамбъл „Тракия“.

Това е едно от артсъбитията, включени в съпътстващата програма на  „Винария 2013“, която ще се проведе от 3 до 6 април в Международен панаир Пловдив. 

Изложбата „Артрозалиада“ е вдъхновена от традициите на  древните тракийски празници на виното. Тя представя 64 творби от 35 автори в различни жанрове – живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, под мотото  „Живописен пир на любовта и виното“ в палата 11. Авторите са  студенти и преподаватели във  Факултет по изобразително изкуство на Великотърновския университет  “Св.св. Кирил и Методий”.

Приказно-митологичен свят, изобразен върху мащабни платна, е създал Дончо Дончев  за експозицията „Карти за игра“. Сатири, жени, гроздове и вино са представени като валета, дами, попове и аса, те внушават опиянението от веселието, игрите и любовта, обяснява авторът.  Изложбата ще бъде открита на 4 април в 14 ч  в палата 11.

Ценителите на виното могат да научат още тайни за него в блицкурса за начинаещи „Магията на дегустацията“ на известния италиански сомелиер  Маурицио Ферери. Неговите умения ще са полезни и на ресторантьори, които искат да  предлагат качествени напитки. Обучението ще се състои на 4 и 5 април от 11 до 12 ч и от 15 до 16 ч в палата 11. Цената на билета  е 10 лева.

Палатите ще бъдат отворени всеки ден от 9 до 18 ч, на 6 април – до 14 часа. Билетът струва 3 лева, а за ученици, пенсионери и инвалиди – 2 лева.