Синдромът "Кунева"

Най-доброто от печата

02-04-2013, 06:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ дърпа, качва БСП на "Титаник"

Улицата и Костов може да си поделят гласовете на недоволните "граждани"

Синдромът "Кунева" взе страха на партиите. Големите играчи ще пипат по-леко листите, уплашени да не ги сполети съдбата на "България на гражданите", коментират социолозите.

Дни преди старта на кампанията структурите на Меглена Кунева в Пловдив и Сливен скъсаха партийните си книжки - бесни, задето им спускат парашутисти от централата.

"Оттeглянето на досегашни привърженици на "България на гражданите" не е изненада.

Никой не обича парашутистите а ръководството допусна грубата грешка да спуска отгоре водачите на листите", коментира за "Стандарт" социологът от "Сова Харис" Васил Тончев.

"Станалото с Кунева в Пловдив е нормално за нашия политически живот - амбиции, интриги и външна намеса. Но отлив на привърженици на г-жа Кунева безспорно има. Партията й просто увисна в "ничията земя" между радикализираното на част от българското общество и традиционните партии с пасивното си поведение по време на гражданските протести", коментира пък колегата му от "Галъп" Живко Георгиев.

Костов е големият печеливш от катаклизма в "България на гражданите", смятат социолозите. Меглена Кунева придърпа някои от най-свежите им лица - от общинаря Прошко Прошков през ексдепутата Нено Димов до бившето тъмносиньо юпи Даниел Митов. И сега разочарованите от партията може пак да се върнат "при извора", смятат експертите.

Социологът Васил Тончев пък признава, че много от симпатизантите й могат да се влеят в "партията на улицата".

"Не мога да кажа за кого ще гласуват. И дали въобще ще гласуват, отвратени окончателно от всякакви партии. Най-вероятно е просто и те да се присъединят към едни бъдещи улични протести", смята Тончев.

Въпреки отънелия рейтинг на Кунева обаче Живко Георгиев не я отписва от бъдещия парламент.

"Струва ми се, че за разпад е малко пресилено да се говори. От антисистемно движението с претенции за надпартийност "България на гражданите" твърде бързо заприлича на обикновена центристка партия. Или казано накратко, не успя да намери общ език с българските граждани. Въпреки това смятам, че ще успее да достигне 4-процентната бариера", смята социологът от Галъп.