В пипалата на столичния паяк - по 113 коли дневно

Мисия София

02-04-2013, 07:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Вдигнатите коли са намалели двойно след по-високите глоби, отчитат от общината

Средно по 113 коли на ден вдигат паяците в София, показва справка на Центъра за градска мобилност, съобщава "Монитор".
Цифрата е двойно по-малка, откакто влезе в сила разделението на Синя и Зелена зона и цената стана два лева на час през сепрември м.г. Тогава паяците репатрираха до наказателните паркинги между 200 и 250 автомобила на ден.

Поставените скоби пък за периода са 23 654 или по около 300 на ден, уточняват от ЦМГ.

Намаляването на "жертвите" на паяците се дължи на двойното поскъпване на синята зона и на глобите, смятат експертите.

От 1 септември всяка качена на на паяка кола бърка в портфейла на собственика с 60 лева, акт за 20 лева и 2 лева за всеки час на наказателния паркинг. Тези, които са закопчани със скоба пък се разделят с 30 лева.

Другата причина за по-малкото вдигнати коли е, че от 1 септември паяците шетат из центъра на столицата най-вече след 19 ч. През деня те отнасят коли, които пречат на движението и погазват правилата. След края на работното време на зоните за паркиране, на заскобените шофьори, платили с есемес, се праща напомнително съобщение. Ако и тогава собственикът не отиде да си плати глобата и да си вземе автомобила, паякът я откарва на наказателен паркинг.

129 шофьори пък са били глобени затова, че са паркирали в паркове или на детски площадки, съобщават от ЦМГ. В тези случаи служителите на паяците работят заедно с експерти от Столичния инспекторат, които глобяват от 20 до 500 лева.

Все още обаче паяците не са почнали да вдигат коли от междублоковите пространства, тъй като не винаги те се водят зелени площи.

От поскъпването на паркирането в центъра на София всяко трето паркомясто стои празно, сочи още справката на Центъра за градска мобилност.