Работодателските организации напуснаха Тристранката

90% от организациите, представляващи бизнеса няма да присъства на днешното заседание на НСТС

Четирите национално представени работодателски организации напускат НСТС, обяви пред bTV Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Причината са промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, приети в последния ден на стария парламент.

Управителните и контролните съвети на синдикати и работодателиски организации също трябва да декларират имуществото си, според промените.

"Работодателите няма да участват в заседанията на Тристранния съвет, докато не бъде променен противоконституционният текст в закона, приет в последния ден на стария парламент", каза Василев.

Той каза още, че са отправени искания към президента Росен Плевнелиев да отмени промените, но той не се е вслушал в призивите им.

"Четирите работодателски организации представляват 90% от бизнеса и именно ние даваме заплати и пълнят кацата, а чиновниците бъркат в нея, за да разпределят средствата", уточни Василев.

Сега работдателските организации разчитат омбудсманът да сезира Конституционния съд, както и на разума на бъдещото Народно събрание.

Синдикатите също подкрепят позицията на работодателите. Те обаче ще продължат участието си в НСТС.

"Законът е противоконституционен и представлява една глупост", отсече лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Това е поръчка, за да се каже "вижте какви мръсници се събират там, в НСТС и решават какво да правят", допълни той.

Пламен Димитров разкри, че мерките трябва да се разширят към всички групи, които са на минимални доходи - обезщетения, пенсии и минимална работна заплата. 6,5 млн. лв. струва подпомагането на работещите бедни с 50 лв. за сметка на парите за програмите за осигуряване на заетост.

350 000 пенсионери получават минимална пенсия от 150 лв., които също трябва да получат по 50 лв. еднократна помощ, каза президентът на КНСБ.

Днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще се проведе в Министерския съвет без участието на работодателите, ще стане ясно как ще бъдат разпределени спестените 41 млн. лева от различните министерства.