Без Надежда и "Синьо единство" на изборите

Избирателите ще дадат своята оценка за раздробената десница, заявиха от партията

Една от анонсираните и чакани от десните избиратели коалиции - между формациите на Иван Костов и Надежда Нейнски, окончателно май се разпадна.

Партията на Надежда "Синьо Единство" изгуби надежда и категорично отказа да се яви на предстоящите парламентарни избори на 12 май.

"Синьо единство" бе създадена от млади демократи и десетки авторитетни личности, градили демокрацията повече от 20 години. Бяхме готови да се включим в коалиция "Сините" като логична крачка по пътя към единството, искахме да дадем шанса на хората да гласуват "За", а не "Срещу". Подписаната единна платформа с ДСБ за нас бе гаранция, че пътят, който двете формации ще извървят е безалтернативен. Оказа се обаче, че протегната ръка е само от наша страна", заявиха днес на пресконференция от "Синьо Единство".

Според тях, единството е печеливша кауза и рано или късно ще бъде реализирана.

"Няма да се явим на изборите", за да позволим на българските избиратели да дадат своята оценка за раздробената традиционна десница, допълниха от партията.

"Това е наша обща грешка, че не успяхме да свършим нещата. Нищо не ври и кипи при нас, но има напрежение. Били сме несръчни в даден момент сигурно, но сме в нормални колегиални взаимоотношения", коментира сутринта темата за несъстоялата се коалиция Веселин Методиев от ДСБ.

Разпадането на коалицията между ДСБ и "Синьо Единство" е заради спор за председателския пост на коалицията, съобщи лидерът на партията на напусналите СДС Христо Панчугов. Решението на новата партия е да не участва в изборите и да не приеме поканата на ДСБ за места в листите.

По негови думи обединената формация е трябвало да бъде оглавена от Надежда Нейнски и Иван Костов, но Командира е настоявал да е единствен председател.