Подгответе се! Кърлежите атакуват

Животът

02-04-2013, 12:37

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кръвосмучещите гадинки ще плъзнат през април, алармират специалисти

Кърлежите пристигат, алармират специалисти. При по-ранна пролет някои от кръвосмучещите изпълзяват дори и през март. Тази година влажното и по-топло време ще изкара акарите, хранещи се с кръв, по-осезателно към средата на април. Но и отсега отделни екземпляри вече са се залостили из тревни пространства, в храстите и в горите, пише vsekiden.

Бумът на размножаването им настъпва през май. Едва към август числеността им започва да намалява. Първите сигнали за ухапвания специалистите очакват още този месец.

Обикновено кърлежите причакват жертвите си покрай пътеките, по които се движат хора и животни. Най-често нападат сутрин, като се ориентират по топлината и излъчваната от "гостоприемника" миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат чак когато се напият с кръв. Актът на кръвосмучене е с различна продължителност при различните видове кърлежи.

Големината на паразитите варира от точица до зърно на леща, но размерът е променлив в зависимост от вида, пола, етапа на развитие и консумираната кръв. Женските кърлежи са по-едри от мъжките.

40 вида кърлежи смучат кръв в България на фона на световното разнообразие от над 850. Най-често у нас се срещат твърдите кърлежи и обитават пасища, гори и планини. А в градски условия нападат хора, домашни любимци и улични животни и птици в паркове, градини, детски площадки. Страшните инфекции, пренасяни от пиещите кръв, са кърлежовият енцефалит, лаймската болест, марсилската треска, ку-треската, кримската треска, туларемията и други.

Успокоението, че така наречените кучешки кърлежи паразитират само по кучетата, не е съвсем вярно. В отсъствието на този вид четириноги кучешките кръвопийци нападат и котки, дребни животни, а и хора. Кърлежите обаче не просто пренасят инфекциите, те са истински резервоар за опасните зарази, пише още vsekiden.