Пролетното лъскане на София започна!

Мисия София

02-04-2013, 14:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Голямото пролетно чистене стартира тази седмица

За начало, в столичния парк "Заимов" бяха боядисани 13 пейки

Столична община започна кампания за пролетно почистване на града, която ще продължи до 25 април. Началото на почистването беше поставено в столичния парк "Заимов", където за час бяха боядисани 13 пейки. Металната ограда на парка ще бъде украсена с графити. Стълбовете около Софийския университет ще се боядисват с антиплакатна боя.

1 400 000 декара е общата площ, която ще се почисти в рамките на инициативата. Площта ще включва: незаконни сметища, междублокови пространства, паркове и градинки, както и почистването на езерото "Ариана".

Ако гражданите решат да премахват по собствена инициатива храсти и клони, е необходимо да имат разрешение от районния кмет. Те могат да подават информация за места, които не са обозначени на картата, но имат нужда от почистване.

50 000 чували и 20 000 ръкавици са били дарени от фирми по разделното събиране на отпадъци. От всички 24 районни инспектората и от автомобилите с надпис "Столичен инспекторат" всеки може да си вземе ръкавици и чувал, ако реши да се включи в пролетното почистване.

"Процедурата е кратка, особено в рамките на пролетното почистване. Ако е необходимо съдействие, хората да могат да разчитат на помощ от Столичния инспекторат", обясни Веска Георгиева директорът на Столичният инспекторат.  

Тя помоли гражданите да спазват графиците за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци. В случай на неспазване, те могат да бъдат глобени в размер от 10 до 500 лв.