Търсят колоните на властта, разкриват Римския форум (СНИМКИ)

Стартира археологическият сезон в Пловдив

Началото на археологическия сезон беше даден на площада пред Централна поща. Тази година в терена за проучване ще бъдат обхванати още 400 квадрата, а бюджетът за археология тази година са 400 000 лева. „Това е последното планувано разширение, което ще направим, каза кметът Иван Тотев. Причината е, че през лятото започваме процедури за проектиране на площада. Всичко, което ще открием тук, ще бъде вписано в площадното пространство. През тази година разширяваме в северна и източна посока. Днес започваме с първите нива до метър и половина дълбочина и разчистването за същинските разкопки“, допълни той.

"Разкрити са и два магазина от север и юг, както и всички архитектурни пластове на Пловдив от Съвремието до възникването на форума", уточни археологът Елена Кесякова, ръководител на разкопките. Най-ранният строителен период на обекта е от късния елинизъм, но за съжаление няма останки от елинистическия период, добави тя.

Целта тази година е да открием капители – части от колоните, уточни Тотев. „Важното е, че са разкрити вече Западните пропилеи, които ще бъдат основната атракции при реконструирането на площада. Това е входът към форума - една от най-специалните части на целия проект“, каза още кметът.

Археологическият сезон ще продължи с реконструкция на няколко обекта в Пловдив. „Вече община Пловдив има сключен договор за реконструкцията на Римския стадион за втори етап. До месец ще бъде готов и проектът, което значи, че още тази година парите, които са заделени за това ще могат да бъдат разходвани, уточни градоначалникът. Върви и проектирането на Одеона и процедурата по премахването на павилионите, които пречат на сливането на двата обекта Одеон и Римски Форум, допълни Тотев.