Марк-Емилио - българската сплав между Меси и Роналдо (СНИМКИ И ВИДЕО)

Спорт

02-04-2013, 16:00

Автор:

Веселин Коларов

Всичко от Автора

Ще извади ли Левски новия Гунди от школата си?

През годините школата на Левски е произвеждала велики футболисти, истинските легенди на клуба. Достатъчно е да споменем само името на Георги Аспарухов-Гунди. Просто орисията на столичани е да ражда звезди.

През последните години обаче юношите на "сините" бяха оставени на заден план, но лека по лека и този проблем започва да се променя. Това може да дава единствено спокойствие на Марк-Емилио Папазов. 9-годишно момче, което спокойно може да бъде наречено диаманта в школата на Левски. Макар и да е още на крехка възраст, той притежава всичко - техника дрибъл, пас, удар, поглед върху играта.

При излизането за тренировката всички деца от школата на "сините" ни поздравиха с добър ден, след което лявото крило на Левски отдели няколко минути за нас. "Запалих се по футбола като гледах много мачове и ми хареса", откровен е пред нашата медия Марк-Емилио. Неговите технически данни са наистина невероятни за едно 9-годишно дете (ВИЖ ВИДЕО ТУК). "От треньорите се научих да правя такива неща. Някои от тях успявам да използвам по време на мачове и понякога ми помагат много", каза още Марк-Емилио.

Съвсем нормално е той да си има идол и в мъжкия отбор на Левски. "Това е Владо Гаджев. А в чужбина е Кристиано Роналдо. Харесвам и Лео Меси. Не мога да не се радвам на неговия гений, но Роналдо ми харесва повече. Искам след години стилът ми да прилича и на Меси, и на Роналдо", амбициозен е Марк-Емилио. Той има прилика и с кошмара на ЦСКА Георги Иванов-Гонзо. "Вкарвал съм три гола на ЦСКА".

Талантът в школата на Левски има и 8-годишна приятелка, с която са се запознали благодарение на футбола. Защото всичко в неговата глава е свързано с най-популярния спорт. "Бях на един турнир с нейния брат. Тя тогава ме гледаше и ме хареса. Аз също я харесах. Тя е красива", казва още Марк-Емилио. Не са един или два случаите след негов гол, когато той прави с ръце формата на сърце. Поздрав насочен именно към любимата му.

Голямата мечта на Марк-Емилио обаче е един ден да облече екипа на деветкратния европейски клубен шампион Реал (Мадрид). Нещо, недостигано до сега от нито един българин. "Мечтая да играя там. Но първо искам да играя за Левски и след това в Реал. Ако ме харесат, разбира се", седи здраво стъпил на земята талантът.

Неговият треньор Красимир Петров също не пести суперлативи към него. Специалистът обаче предпочита да не се шуми много около името на диаманта в отбора му. И това е напълно разбираемо, тъй като славата е съсипвала не един или два таланта. "На този етап върви най-добре от подготвителните възрасти. Говоря специално за 2003 г. Но не мога да кажа, че е най-талантливият. Още е много рано да се определи", каза той.

Марк-Емилио се различава от своите връстници. Той е един необикновен талант, който владее качества, които децата на неговата възраст трудно успяват да усъвършенстват. "Това дете мисли денонощно за футбол, което другите на правят. Първото, което е, че тренира по цял ден. Не са му достатъчни три занимания седмично по час и половина. Аз това казвам на всички деца - че не е достатъчно. Трябва да играят на улицата. Знаете, че вече нея я няма. А Марк-Емилио прави това по цял ден и за това напредва. Има деца също  много добри качества, но просто не правят това, което прави той", казва още Красимир Петров.

Триковете, които Марк-Емилио владее с топка в краката му помагат и по време на мачовете. "При него вършат работа, защото ги прави на скорост, работи с топката на скорост - това, което изисквам от него", добави още треньорът му.

Марк-Емилио обаче не е единственият талантлив юноша в набор 2003 на Левски. Там тренира още и Коко Анев - синът на легендарния български борец Анев. Съотборникът на Марк-Емилио дори вече има мач с набор 2002 и се очаква той скоро да бъде викнат там за постоянно.

Но какъвто и талант да притежават тези деца, е още твърде рано да се кажи дали ще успеят да се реализират в мъжкия футбол. Всичко е в техните крака и глави, в ръцете на треньорите им. За нас остава да се надяваме, че школата на Левски ще извади следващия Гунди. А това защо да не е Марк-Емилио?

ВИЖ ГАЛЕРИЯ С МАРК-ЕМИЛИО ТУК