Защо изпадна вибратора?

София Лайф

02-04-2013, 16:23

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Макар и в 21 век, макар и да твърди, че е модерен, българинът си остава пуритан

Не беше много отдавна времето, когато една книга "Мъжът и жената интимно" се предлагаше под щанда, увита във вестници, а за нея се говореше тихомълком, под сурдинка и само и единствено под чаршафа.

23 години по-късно една пиеса отново е на път разбуни духовете в България. Шушукания, дюдюкания, подмятания. И всичко това заради един вибратор, който се оказа трън в очите на  пуританското ни общество.

19 век – висшето общество, бракове по сметка, без любов.

21 век – бракове уж без сметка, но и бракове с отсъстваща любов.

Любовта е очевадното свързващо звено, нали? Защото и преди два века, а и сега мъжът и жената искат да са интимни, но все нещо им пречи – тогава са били задръжките, сега – битовизмите.

Преди повече от година "В съседната стая или Пиеса за вибратора" взриви театъра - бляскави отзиви от артистичните среди, но и недомлъвки, че и присмех от страна на зрителите.

А всичко започнало преди две години, когато няколко актьора - Стефан Спасов, Илияна Лазарова, Бойка Велкова, Фахрадин Фахрадинов решили да направят нещо по-различно, да излязат от схемите и оковите и да покажат на родната публика своя си свят.

Актрисата Илияна Лазарова с дни ровила, търсела различния поглед, харизмата. Така и попаднала на младата американска авторка Сара Рул и нейната пиеса. Поръчала я, прочела я и пленила с историята колегите си.

"Попитах се: Боже какво е това, а и такова заглавие има, но някак си вътрешната ми интуиция ми подсказваше, че няма да е пошло, познавайки авторката как пише. Тя се изразява в лирическа форма, текстът е прекрасен за слушане, не е Шекпир в поетична форма, но авторката се изразява с красиви думи, описателно. Помислих, си че нашата публика е узраля за подтекста на пиесата, защото в нея става въпрос за отчуждението, за любовта, но... уви!"

А "В съседната стая..." проследява историята на първия вибратор и вълненията около приложението му с медицински цели. Въпросът с обвързаността,  женската хистерия-секс, е медицински и неговото разрешаване е интересувало докторите още през 1869.

Именно в ерата на откритията на Едисон, Джордж Тейлър изобретил т. нар. "манипулатор" чатануга. Макар че не е без разлика дали машини и ръчни методи могат да заменят удоволствието, близостта, чувствителността и нормалното (все пак) "ставане"на нещата. Та този доктор се захванал за чатанугата и за "лечението" на жените.

Всъщност, спектакълът съвсем не е порно, а една любовна история, но... една пиеса, играна с успех на отворената сцена в театър "Сълза и смях", остана чатануга, без вибратора си. Защо?

"Започнахме да се оправдаваме, запитахме се дали пък публиката няма да разбере пиесата неправилно, че нарочно сме сложили пошло заглавие, за да ги привлече и дойдат да гледат.
Смисълът на постановката обаче е много по-дъблок, а заглавието – оригиналното, нито е спестявано нещо, нито пък е добавяно допълнително", категорична бе пред Bulgariautre.bg актрисата Илияна Лазарова.

"Вибраторът се оказа, че е проблем не само за по-възрастното поколение, а и за по-младите. За да оцелеем го съкращаваме, от тук нататък няма да го пипаме", каза тя и без да упреква даде точната диагноза на голяма част от българите – материалното е водещото, а любовта и човешкото въобще не присъстват в листата на приортетите им.

"А именно забързаният ни живот, битовизмите водят до отчуждението ни", каза Лазарова.

След всичко изречено и написано дотук повече от очевадно е, че обществото ни явно не е узряло за подобно заглавие, защото все още за книгата се съди по корицата, в училищата темата за секса е табу, а вкъщи под чаршафите сме силни, така както сме силни да оплюваме всичко.

Все пак е добре преди да отречеш нещо, да го видиш. Само след дни, на 7 април, неделя, е поредното представление на вече окастрената пиеса "В съседната стая..." Желая Ви приятно гледане!