"Харем" - фирмата на издирвания от Холандия Милан Семерджиев

Крими

03-04-2013, 06:05

Снимка:

24 часа

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В първото заседание на 18 март Милан отказа да се предаде доброволно на холандските власти

Забавно име е избрал на регистрираната си у нас фирма 33-годишният Милан Семерджиев. Справка във фирмения регистър показа, че той е собственик на "Харем МС" ЕООД. Издадената от холандските власти европейска заповед за арест е заради разследване на трафик на хора, пише "24 часа".

Искам по възможно най-краткия път да стигна до Холандия и да разреша това недоразумение, заяви в петък в съдебната зала Семерджиев. Той се оплака, че всеки ден след задържането му вдига кръвно. Може и да е от притеснение, за първи път попадам на такова място, заяви арестантът.

Милан Семерджиев е с чисто съдебно досие, но името му не е ново за криминалните среди. Той бе сред най-близкото обкръжение на Руслан Михов. Две години по-големият Руслан в началото на миналото десетилетие е човекът на Златомир Иванов - Баретата по морето. Михов изчезва мистериозно през ноември 2004 г., няколко месеца по-късно са край Казанлък са открити човешки останки и експертиза показва, че са неговите. Убийството не е разкрито.

Според запознати първоначално Милан се отдръпва от средата, в която се е движел заедно с Руслан, дори започва семеен бизнес с дрехи.

По-късно заминава за чужбина.

В съда Семерджиев заяви, че не е напускал страната след 2010 г. В първото заседание на 18 март Милан отказа да се предаде доброволно на холандските власти. Съдът пък отложи делото, тъй като от Холандия не бяха получени гаранции, че при осъдителна присъда Семерджиев ще я изтърпи в България. Междувременно такива гаранции са били изпратени, стана ясно на заседанието в петък.

Семерджиев промени и позицията си относно доброволното предаване. Законът му дава възможност за 3-дневен размисъл. Ако не промени мнението си, той ще бъде отведен в Холандия, без да е необходимо състав на БОС да преценява дали има достътъчно основания за това. Ако откаже обаче, магистратите ще трябва да изискат повече информация за разследването и за започнат по-дълга процедура.

Семерджиев ще мисли у дома дали да избере по-прекия път към Холандия, тъй като съдът прие здравословните му проблеми като достатъчен мотив за замяна на затвора с домашен арест.

От показанията му стана ясно, че зад решетките високото кръвно се лекува с валидол, валериан и успокоителни. Адвокатът му Станко Кралев подчерта пред магистратите и процесуалното му поведение - т.е. изразената готовност да замине доброволно.

Прокурорът Ангел Георгиев не се противопостави, затова вероятно протест от негова страна пред по-горна инстанция няма да име.

На 8 април ще стане окончателно ясно дали собственикът на фирма "Харем" ще стигне до Холандия по краткия път.