Липсата на работни места – проблем №1 за България

Заради това доходите са ниски, твърди шефът на Стопанската камара Божидар Данев

Липсата на работни места е огромният проблем на  България, заяви в интервю за БТА изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Изходът е инвестиции и създаване на качествени и устойчиви работни места, каза експертът. По думите му емиграцията не е добрият начин за решаване на проблема с пълзящата безработица.

"Нито едно правителство от началото на прехода досега не обръща внимание на факта, че в България масово се изнася национален доход, закриват се дейности с висока добавена стойност", алармира Данев.

Заради това доходите на българското население са ниски, смята той.

Според Данев налице е прекалено хипнотизиране и към европейските фондове.

"Страна, която седи само на притока на донорски пари не просперира, ако не развива собствения си ресурс", посочва председателят на БСК.

"Големият политически риск в България обаче и непрогнозируемостта са накарали бизнеса да  бъде доста предпазлив и да изтегли активното си участие в икономиката", смята Данев.

БСК настоява за рязко намаление на таксите, защото според работодателската организация в момента бизнесът е притиснат с всякакви такси и данъци, които се променят непрогнозируемо.

От БСК смятат още, че е необходимо да се върне европейската практика за търсене на отговорност на некоректни платци на ДДС.

"С настроението, което съществува срещу работодателите и поставяните към тях непрекъснати искания, се  разрушават устоите на българската икономика", категоричен е Божидар Данев.

Единственото спасение за тежката индустрия е коопериране с големи производители в света, прогнозира той.