Пазарджишкият съд не пусна мъжа на дизайнерката Виргиния Здравкова

Животът

03-04-2013, 08:09

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Магистратите оставиха за постоянно в ареста едни от водещите дилъри на антики у нас

Окръжният съд в Пазарджик остави за постоянно в ареста двамата мъже, участвали в организирана престъпна група, занимавала се с незаконно придобиване, държане, трафик и търговия на движими културни ценности. Единият от тях е съпруг на дизайнерката Виргиния Здравкова, уточнява Дарик. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са съхранявали археологически ценности, които не са били регистрирани по надлежния ред.

Съдът счете, че съществува обосновано предположение обвиняемите да са извършили престъплението, за което са обвинени, както и че има реална опасност да извършат престъпление. Касае се за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода до 6 години. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Пловдив в 3-дневен срок.
От МВР определиха двамата извършители като едни от водещите дилъри на антики в България, работещи и на международно ниво.

По време на акцията са иззети множество движими културни ценности - монети и предмети от епохата на античността, сред които: над 200 антични монети /сребърни и златни, и няколко от бронз/, много от които са част от колективна монетна находка с римски денари и антониниани; над 70 различни по вид предмета, представляващи археологически артефакти; 5 антични пръстена; гема; камея; част от бронзов котел с орнаменти; апликации с позлата и такива с изобразени човешки и животински фигури по тях; фиали /античен съд подобен на купа/; бронзова фигура на херакъл. Намерен е и металдетектор от висок клас, марка „Майлаб 5000".