156 отбора от 34 държави на световното по математика в Бургас

Международно математическо състезание България 2013 /BIMC 2013/ стартира на 30-и юни

34 държави от цял свят са се записали до момента за участие в престижното Международно математическо състезание България 2013 /BIMC 2013/.

То ще се проведе в Бургас от 30 юни до 5 юли. Отборите, които до момента са заявили участие в него, са 156, като от тях 20 са от страната.

Учители и ученици с английски език от ПМГ "Акад. Никола Обрешков“, ГПАЕ "Гео Милев“, ПГЕЕ "Константин Фотинов“, ГЧЕ "Васил Левски“ и Търговската гимназия ще бъдат определени за водачи на гостуващите отбори.

До 15 април е срокът, в който трябва да е готов списъкът с имената им, след което те ще преминат инструктаж, за да се запознаят подробно с маршрутът и програмата на събитията, както и кои отбори ще поемат, уточняват организаторите. Най-късно до 20 май организаторите трябва да получат и точния списък с броя и имената на гостите и състезателите.

Към момента се обсъжда картата с маршрутите и обектите, които ще посетят младите математици по време на престоя си в морския град и програмата. Предстои последната да бъде изпратена за одобрение от председателя на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание д-р Вен – Хсиен Сун, след което ще бъде качена на сайта на BIMC`2013 – www.bimc2013.org.

Членовете на организационния екип разгледаха и мострите на първите ръчно изработени за състезанието сувенири. Те са дело на самотни майки и хора с увреждания, които работят в новото общинско предприятие „Морски знаци“.

Това са портмонета от плат, чанти от естествена кожа и сувенирни магнити, които ще бъдат брандирани с логото на състезанието и името на града – домакин. Поръчката включва над 1000 бройки от всеки отделен артикул. За изработката на рекламните сувенири ще бъдат използвани естествени материали като панама, памук и кожа.

Сувенирите трябва да са готови до началото на Световното по математика, когато ще бъдат подарени на участниците, за да отнесат в своята страна спомен от морския град.